Борбата срещу замърсяването на въздуха е един от основните екологични

...
Борбата срещу замърсяването на въздуха е един от основните екологични
Коментари Харесай

20 лева ток годишно харчат филтрите за комини

Борбата против замърсяването на въздуха е един от главните екологични цели по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. И до момента в който фините прахови частици (ФПЧ) се трансформират във все по-голям проблем у нас, в други европейски страни като Германия, са намерили решение, което харчи към 20 лв. ток годишно.

Става дума за електростатичните филтри, които се инсталират в комините на семействата и на постройките на институциите, ползващи отопление на дърва, въглища или пелети. В момента тези устройства са една от най-ефективните ограничения против замърсяването на въздуха от ФПЧ.

Какво съставлява?


В електростатичните филтри няма нищо друго и новаторско. В Германия се употребяват от години, като тяхното слагане в тръбите на комините се залага още при проектирането на домовете. Слагането им не е наложително, само че е целесъобразно. Длъжни да имат електростатични филтри са по-големите здания в Германия, като, да вземем за пример, тези на държавните институции.

Принципът на работа на филтъра е следният – той има импулсно зареждане, каквото има всеки настолен компютър, преносим компютър или мобилен телефон. Високото напрежение се преобразува в такова с доста невисок ампераж и оттова идва икономията на ток.

Когато филтърът е включен, в тръбата му се получава ел. решетка или по този начин нареченото електростатично поле. По този метод частиците, отделените при горенето, се наелектризират и се залепят по корпуса на филтъра. Ефективността е над 95 %. Когато филтърът се пусне да работи, през комина действително излиза главно пара, а всичко друго пада назад, като няма значение дали изпод има печка, камина, или друго оборудване за отопление на твърдо гориво.

Гаранцията на филтрите нормално е 25 години, като поправката на повредите е лесна и бърза.

 филтър за комин

Как се инсталира?

Повечето филтри се инсталират в горната част на комина. Тяхната работа не въздейства по никакъв метод на пространствата в дома или на хората – безусловно безвредни са. Поставянето им лишава не повече от 20 минути и то от неквалифициран личен състав. Единственото което се изисква, е да има зареждане от 220 волта.

Тяхната мощ е до 50 киловата, което е безусловно задоволително за потребностите на едно обикновено домакинство. Друг е казусът за постройките на огромните институции, като лечебни заведения, институции. За тях технологиите са по-сложни и доближават до 500 киловата.

Експертите са безапелационни, че когато става дума за ограничения за запазване на въздуха от замърсяване с фини прахови частици, тези филтри са най-хубавият вид.

Битовото отопление – най-силният замърсител у нас


Мерки на национално равнище за понижаване на замърсяването на въздуха бяха набелязани в края на ноември на конференцията „ Проблеми и решения за възстановяване качеството на атмосферния въздух ”, проведена от Министерство на околната среда и водите. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на казуса.

„ Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би максимален екологичен проблем ”, съобщи тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той цитира отчет на Европейската организация по околна среда, съгласно който всяка година в Европа 520 хиляди души умират прибързано в резултат на замърсяването на въздуха.

„ Трябва да намерим аргументите, които водят до замърсяването и ограничения, които да подобрят средата в нашите градове ”, сподели Димов и добави: „ За България главният замърсител са фините прахови частици. В 25 града се замерват равнища над пределно допустимите. Замърсителите, преди всичко, са битовото отопление, автомобилният превоз и промишлеността. За битовото отопление съществена причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния превоз повода е остарелият авто парк и техническата нередовност на колите ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР