Радев: Правителството трябва да знае с кого и с какво си има работа

...
Борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и
Коментари Харесай

Борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, не само с популярността на социалните мрежи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Сунгурларе, предаде кореспондентът на БГНЕС. Радев отговори и на въпрос дали е сериозно премиер да изготвя списъци по Гугъл.

"След зловещото плячкосване на държавата в продължение на много години, българите са зажаднели за справедливост и възмездие. Затова всяко открито противопоставяне на правителството срещу корупцията, среща и одобрението на хората. Трябва да бъде подкрепяно. Правителството трябва да бъде много внимателно, да знае с кого и с какво си има работа. Аз съм убеден, че борбата срещу корупцията трябва да се води със силата и легитимността на институциите, не само с популярността на социалните мрежи. Виждате, че методите, използвани от предишните управляващи, безпардонни методи с погазване на закона, доведоха до сгромолясване на техния режим. Това трябва да бъде урок към всички. Урок към правителството трябва да бъде и фактът, че демокрацията и законността не могат да бъдат възстановени с недемократични средства и нарушаване на закона", заяви Румен Радев.

Той допълни, че между правителството и президентската институция има конструктивна комуникация. "Правителството има нужда от подкрепа в тази тежка криза. Не може да се надяваме единствено и само институциите да решат тежките проблеми пред България", каза държавният глава.

По темата за Украйна той каза, че всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната, няма военно решение на кризата с Украйна.

Според Радев, който си мисли, че тази криза ще бъде решена по военен път, греши. "Единственият път за намиране на устойчиви решения, е по пътя на преговорите и дипломацията. Обнадеждаващо е, че те се водят", заяви още президентът.

Според него най-големият риск за нашата сигурност е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили. "Не може да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност и точно тези проблеми ще дискутираме и утре", каза Радев.

Държавният глава коментира и темата за допълнителни американски сили.

"Както знаете, България е част от усилията за деескалация, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Вече започва съвместната мисия по контрол и охрана на въздушното пространство на територията на България заедно с нашите съюзници. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници за участие на техни контингенти, които да допринесат за запълване на дефицит от способности в нашите Сухопътни войски.

Най-важната гаранция за нашата сигурност, това е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация, мотивацията на личния състав. България е суверенна държава и лоялен сътрудник и член на НАТО. Тези са двата водещи принципа, които определят нашата позиция", каза още Радев.

Президентът участва в зарязване на розите в Сунгурларе. Той обясни, че е избрал на Трифон Зарезан по стар стил да посети Сунгурларе, защото е прекрасен български край на вино, традиции и вдъхновение. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР