Борбата с пожар в Южна Португалия, в която участват стотици

...
Борбата с пожар в Южна Португалия, в която участват стотици
Коментари Харесай

Критична ситуация: Небето над Португалия почерня

Борбата с пожар в Южна Португалия, в която вземат участие стотици пожарникари, продължава и през днешния ден, съобщи Ройтерс.

Хиляди хектари земя бяха опустошени от огнената буря. Пожарът наложи превантивната евакуация на към 1400 души.

Пожарът, в битката с който понастоящем вземат участие над 800 пожарникари, стартира в събота в община Одемира, която е част от района Алентежу, и се популяризира на юг към Алгарве – една от главните туристически дестинации в Португалия.

Високите температури и мощните ветрове усложняват борбата с пламъците, които опустошиха към 6700 хектара земя. Вчера, малко преди залез-слънце, небето в Одемира потъмня поради голям облак пушек.

Местните управляващи на Одемира окачествиха обстановката като „ сериозна, сложна и комплицирана “, а службата за гражданска отбрана сподели, че следва още „ доста работа “, преди пожарът да бъде сподавен.

Заради пожара са евакуирани общо 19 дребни села, четири туристически обекта и къмпинг обект. Няколко пътни артерии са блокирани, предизвестиха управляващите.

Южноевропейските страни като Португалия се сблъскват с рекордно високи температури по време на пика на летния туристически сезон, като управляващите предизвестяват за опасности за здравето. Вчера португалската метеорологична работа разгласи червен код до среднощ в шест района на страна, измежду които и столицата Лисабон. Властите оповестиха, че в 120 общини има оптималната заплаха от пожари.

И Испания е връхлетяна от четвърта гореща вълна това лято, която се чака да продължи най-малко до четвъртък с нараснал риск от горски пожари, заяви през днешния ден испанската метеорологична работа, представена от ДПА.

Пикът на жегите ще бъде доближат в сряда с температури до 44 градуса в региона към столицата Мадрид и в Хаен, в област Андалусия, уточни службата.

На доста места се чакат „ тропически нощи “ по време на горещата вълна с температури над 20 градуса, а от време на време достигащи над 25 градуса.

Този път се чака испанските Балеарски острови, в това число известният измежду туристите остров Майорка, както и цялото средиземноморско крайбрежие на страната, да бъдат пощадени от горещата вълна.

През юли огнената буря изпепели над 430 хектара гори в Испания, написа Дир.бг.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР