Борбата с пияните шофьори е една от основните битки, която

...
Борбата с пияните шофьори е една от основните битки, която
Коментари Харесай

Полицаи набедиха трезвеник за пияница и му взеха книжката


Борбата с пияните водачи е една от главните борби, която да понижи жертвите по пътищата на страната. Случва се обаче  тя се прави по метод, по който се набеждават за отговорни почтените водачи на МПС.

Подобен е казусът със Севгин Мустафа от руенското село Сини хълм, преподавател по специалност. През ноември е спрян за инспекция от патрул в поморийското село Бата. Дава проба на дрегер, уверен в себе си, тъй като споделя, че не използва алкохол. Затова е повече от сюрпризиран, когато машината демонстрира 1,76 промила в кръвта му. Докато осъзнае какво се е случило, служителите на реда му прибрали книжката и свалили регистрационните табели на автомобила му. Севгин дава кръвна проба, която демонстрира, че алкохол не е употребявал. Назначават му и ДНК проба, която потвърждава, че кръвта, която е дал за разбор, е неговата. Завежда две каузи за двете насилствени административни ограничения, които са му наложени (за книжката и за колата), а Бургаският административен съд ги анулира. Магистратите акцентират, че заповедите са издадени в нарушавания. Въпреки наредбата на Закона за придвижване по пътищата, която гласи „ при съществуване на проучване от кръвна проба или проучване с доказателствен анализатор по реда на член 174, алинея 4 откритите стойности са определящи “, административният орган не е изчакал лабораторното проучване на взетата от Мустафа кръвна проба, която е била направена още на идващия ден. Полицаите са можели да се срещнат с нейните резултати, след което да наложат тези ограничения. Още повече, че самата проба е посочила, че в изследваната кръв алкохол няма.

Прокуратурата също приключва досъдебното произвеждане, тъй като закононарушение действително няма. Единствено заради този факт книжката му е върната преди седмица.

Абсурдът обаче не стопира дотук. Въпреки решението на съда и негативната кръвна проба, полицията апелира решението на бургаските магистрати пред Върховен административен съд, разяснява неговият юрист Георги Михов:

„ Той не може да употребява автомобила, не може да го продава, не може да го стопира от придвижване. Дължи и налози за това. Има винетка, която е купил. Платил си е таксата. Ще поучавам клиента си да предяви иск по Закона за отговорността на страната за вреди, породени на жители “, разяснява Михов.

Дата за делата във Върховен административен съд към момента няма, а практиката на магистратите е съвещанията да се насрочват след към година. Дотогава Севгин Мустафа е без личната си кола, а полицията в Поморие е наказана да заплати разноските по двете каузи. Ако Върховен административен съд удостовери решението на своите сътрудници, ръководството на Министерство на вътрешните работи ще заплати и идващите разходи, а при едно друго дело – и пропуснатите изгоди за Севгин. Пари, които излизат от джоба на данъкоплатеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР