Борбата с корупцията по високите етажи към ден днешен през

...
Борбата с корупцията по високите етажи към ден днешен през
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Прокуратурата не иска да се бори с корупцията по високите етажи на властта

" Борбата с корупцията по високите етажи към ден сегашен през българската прокуратура наподобява обречена, защото тя не желае да взе участие в тази битка ", това съобщи някогашният длъжностен правосъден министър Иван Демерджиев пред БНР.

„ Нотификацията, която направихме в Министерство на вътрешните работи и Агенция „ Митници “ имаше две цели – освен да се отпуши, нагледно казано, подаването на сигнали, и да се махне филтърът, какъвто беше натрапен от страна на Върховната касационна прокуратура. Важно беше да има и директна опция европейският основен прокурор да работи с българските проверяващи органи, без това да минава опосредствано през българската прокуратура “, акцентира той.

„ Сега, в случай че Министерски съвет стане контактна точка, явно ще може да подкрепи единствено първата от тези две цели – да се разшири опцията да се подават и препращат сигнали към Европейската основна прокуратура “, добави някогашният длъжностен правосъден министър.

" Обръщането към такива канали е плод на невъзможността сега да се работи с българската прокуратура ", безапелационен беше Демерджиев.

Той посочи, че се е надявал на „ по-бързо движение “ в дейностите на новото държавно управление към правосъдната промяна.

По думите му " с следващо разглеждане на измененията в Закона за правосъдната власт може да се даде явен сигнал, че се върви в посока да се скъса със статуквото и че държавното управление и Народното събрание желаят да прекратят „ всички тези порочни практики, които свързвахме със профилираната прокуратура и съд и които станаха знак на репресии, облечени в полулегални форми “.

Иван Демерджиев напомни по какъв начин при закриването на Бюрото за отбрана на очевидците към основния прокурор са се чертаели „ големи апокалипсиси “, а след това е станало „ печално ясно “, че битката на основния прокурор е за активите на Бюрото, които към момента не са предадени на Министерството на правораздаването.

Сега Демерджиев чака „ сходни изявления “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР