Борбата с корупцията на местно ниво не работи добре. Такъв

...
Борбата с корупцията на местно ниво не работи добре. Такъв
Коментари Харесай

Борбата с корупцията на местно ниво не работи, а пропастта между регионите се запазва, показва проучване

Борбата с корупцията на локално равнище не работи добре. Такъв е изводът от проучването " Регионални профили 2023 " на Института за пазарна стопанска система.

Анализът на икономистите демонстрира, че административните форми на битка с корупцията измежду чиновниците в локалната администрация не работят и даже оставят усещане, че подобен проблем не съществува.

„ В доста малко случаи се подават сигнали към локалните комисии за битка с корупцията и съвсем липсват данни за нарушавания “, споделят от ИПИ.

Възможните решения, съгласно икономистите, са или опазване на сегашния децентрализиран модел, само че при по-широки пълномощия на централната комисия за битка с корупцията да се намесва, да ревизира чиновниците и да постанова наказания, или връщане към централизирания модел.

Друг извод от последното издание на на Института за пазарна стопанска система е, че пропастта сред София и останалата част от страната, както и разликите сред северните и южните области на България, се резервират.

Основните провокации пред развиването на страната също остават:
застаряващото население;качеството на образованието;корупцията;
Според резултатите от изследването съвсем всяка област в България се отличава с сполучливо показване в избрана сфера.

Така да вземем за пример образованието в Смолян е положително, опазването на здравето - в Плевен, капиталовата интензивност - в София област, Габрово и Стара Загора, туризмът - в Бургас, а в редица райони се вижда капацитет за възстановяване на цялостното развиване.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР