Борбата с коронавируса остава водеща тема за вестниците. 635 са

...
Борбата с коронавируса остава водеща тема за вестниците. 635 са
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски предлага маските да са задължителни, разсрочват задължения до 6 месеца, прокуратурата обвини шефката на фармацевтите...

Борбата с ковид остава водеща тематика за вестниците.

" 635 са доказаните случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния действен щаб. През днешния ден са потвърдени още 11 нови случая, като 7 са в София, 1 в Смолян и 3 във Велико Търново. В болничното заведение са настанени 231 души с ковид, като 145 са приети в болница в лечебни заведения в столицата. 33-ма индивида са настанени в интензивните отделения. По отношение на общата картина - към 9 април 356, или 56%, от записаните у нас случаи на COVID-19, са на мъже и 279, или 44%, на дами. Регистрираните случаи по информация, предоставена от Националния действен щаб, са както следва: Благоевград - 18; Бургас - 25; Варна - 24; Велико Търново - 8; Видин - 2; Враца - 2; Габрово - 2; Добрич - 12; Кърджали - 10; Кюстендил - 12; Ловеч - 2; Монтана - 18; Пазарджик - 13; Перник - 8; Плевен - 9; Пловдив - 33; Русе - 5; Силистра - 2; Сливен - 11; Смолян - 17; София - 377; Стара Загора - 15; Хасково - 6; Шумен - 4. Починалите хора, при които е открит COVID-19, са 25. Днес в регионалната болница в Сливен е умряла 44-годишна жена, при която е бил доказан COVID-19. Жената е страдала от хронична бъбречна непълнота, хипертония и анемия. Пациентката е била на хемодиализа от девет години. Общо досега в страната са направени 18 502 проби. По-рано през днешния ден ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че има умрял пациент в Александровска болница, постъпил с дихателна непълнота, само че още не е излязъл резултатът от тестът. Няма експорт на защитни дрехи и няма да има, до момента в който не се наситят потребностите у нас, увери ген. Мутафийски в отговор на журналистически въпрос за дефицит на костюми за медици у нас. Той отхвърли и изказванията за дефицит на алкохол. Началникът на щаба прикани донорите на респиратори и друга здравна техника да се насочат към дребните лечебни заведения в страната, които имат остра потребност от съоръжение. Нов портал - Coronavirus.bg, ще обезпечава на жителите потребна и значима информация за COVID-19 - статистики и карти за разпространяването на вируса, държавни документи, отговори на най-често задаваните въпроси и други Това заяви Красимир Божанов, шеф на Дирекция " Модернизация на администрацията " към Министерски съвет. Eдинният информативен портал, който започва от през днешния ден, е създаден от " Информационно обслужване " безплатно. Целта е да се улеснят жителите и бизнеса, като се събере информацията на едно място. Сайтът е динамичен и непрестанно ще се обновява, изясни Божанов. По време на представянето на портала се появи механически проблем и презентацията пред медиите бе прекъсната. " - в. " Сега ".

" Ген. Мутафчийски съобщи пред Българска национална телевизия, че е същински угрижен от хубавото време, тъй като то предизвика доста хора да не помнят инстинктите си за самозапазване и да излязат на открито. " Ние може би сме единствената страна в Европа, в която има такова придвижване по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни ". Докато до преди три седмици сме били пример за цяла Европа, в този момент сме на път сами да провалим всичко, предизвести генералът.

Той изясни, че са се появили доста хора, които са отправяли неверни послания. Няма единност в обществото, счита Мутафчийски. Според него досегашните ограничения дават резултат, тъй като главната им цел е била да се държи невисок % на инфектирани, с цел да може здравната система да поеме болните. Нямаме нито един пациент, който да е оставен отвън болничното заведение, съобщи Мутафчийски. При нас не се взимат такива тежки решения, каквито се взимат в други страни, кой да бъде интубиран и кой - не. Според ген. Мутафчийски такива неща в цивилния живот не трябва да се случват и точно това е била задачата на взетите ограничения.

Тестовете сигурно няма да решат казуса, счита Мутафчийски. Това е нова болест, която не може да се мери с аршините на старите епидемии. При този вирус има доста неясноти. Все повече вървят научни известия за резаразяване на хора, построили имунитет. Генералът изясни, че към момента не е ясно по какъв начин ще се държи COVID-19 при по-топло и изсъхнало време. Топлото и влажно време не му въздействат значително. С PCR тестванията би трябвало да се намерят болните хора, на първа линия в този момент, на момента, да се отделят, да се изолират, да се настанят в болничното заведение. След като се натрупа задоволително време от развиването на епидемията, тогава би трябвало да се вършат тестванията за антитела, с които да се види какъв имунитет има популацията.

Има огромна вяра и ние показахме на света, колкото и претенциозно да звучи, че може да се оправи една дребна страна, която има стеснен запас, сподели Мутафчийски.

Според него ние сме царе на изключенията, дотам, че разпоредбите стават изключение. С придвижване на времето и изключително по отношение на идните празници, счита, че би трябвало да се предложат по-строги ограничения: " Най-малкото би трябвало да се вкара наложително носене на маски и по-строг надзор върху събирането на хора. " Генералът съобщи, че ще предложи това на държавното управление. " Толкова доста хора съблюдаваха тия правила, в действителност това е най-обидното в тази ситуация, и това са младежи, с положителни специалности, с положително отношение към света, с хъс към живота. Една дребна част сега нарушава разпоредбите и ще изкриви целия триумф ", сподели още ген. " Мутафчийски ".

" Министърът на опазването на здравето Кирил Анание разписа заповедта, с която противоепидемичните ограничения в страната се удължават до 13 май. Удължаването на изключителното състояние скара депутатите. Левицата изиска от ръководещите да създадат разбор на резултата от ограничаващите ограничения до момента. Според тях изключителното състояние би трябвало да е до края на април. Извънредното състояние стартира на 13 март и в началото трябваше да продължи 1 месец - до 13 април. В претекстовете за удължаването на ограниченията държавното управление уточни, че измеренията на рецесията към момента не могат да бъдат оценени и планувани. А натискът върху здравната система можел да бъде понижен само посредством удължение на периодите и ограниченията за обществена изолираност. " Рискът би се запазил като сдържан през идващите седмици, само в случай че се ползват строги и ефикасни противоепидемични ограничения в обособените държави-членки на Европейски Съюз. Експертното умозаключение демонстрира, че през идващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще доближат оптимално натоварване на наличния си потенциал ", считат ръководещите. " - в. " Стандарт ".

" Световната здравна организация предизвести страните по света да бъдат внимателни по отношение на преустановяването на ограничаващите ограничения поради пандемията от ковид. " СЗО желае да види повдигането на рестриктивните мерки, колкото всеки различен. В същото време премахването им прекомерно скоро може да докара до смъртоносна втора вълна ", означи генералният шеф на организацията Тедрос Гебрейесус. И добави, че макар " добре пристигналото намаляване " на епидемията в някои европейски страни, измежду които Германия, Испания и Франция, е налице " притеснително повишаване " на случаите в други страни, изключително в Африка. По думите на ръководителя на СЗО никоя страна не е ваксинирана и не може да твърди, че има мощна система за опазване на здравето. " - в. " Труд ".

Съботните вестници отделят място и на визитата на храмовете по празниците.

" За първи път на Разпети петък вярващите няма да минават под масата в църквата. Причината са ограниченията за сигурност поради ковид. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, с цел да получат благословение, оповестиха от Светия синод. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия свещеник Герасим. За първи път в неделя пък духовниците няма да раздават осветени върбички на Цветница. Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата " Св. Александър Невски " от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият свещеник Герасим. На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия свещеник Герасим. В 18.00 часа, още веднъж в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде управлявано от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия свещеник Герасим. На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще бъдат отслужени така наречен Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде ръководена от Мелнишкия свещеник Герасим. На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще стартира архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, ръководена от Мелнишкия свещеник Герасим. В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ". Тя ще бъде управлявана от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия свещеник Герасим. По традиция Великденската работа постоянно стартира в храмовете, по-късно се излиза от тях, вършат се литийни шествия и се чете Евангелието, и по-късно - още веднъж вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната работа за Великден в 23.30 часа да стартира на открито, тъй като в първия половин час от нея има най-вече вярващи. Тази година плодороден огън от Йерусалим няма да бъде донесен, а ще се употребява миналогодишният. Парите, спестени от полета до Йерусалим, ще бъдат дадени за битка с ковид,решиха в четвъртък на среща министър председателят Бойко Борисов, Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод. На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за така наречен Второ Възкресение Христово ще стартира в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия свещеник Герасим. " - в. " Стандарт ".

" Българската православна черква споделя отговорността на българската страна ", сподели в студиото на " Панорама " по Българска национална телевизия митрополит Антоний. По негови думи от църквата са спазили всички условия, които са били сложени като условия. Той изясни, че църквата няма по какъв начин да каже на миряните да не идват при Христос на празника. Това, че сме може би единствените православни, които не затварят храмовете си митрополитът дефинира като Божия промисъл. Предстоят двата съществени празника - Цветница и Възкресение, както и Страсната седмица. БПЦ е взела всички ограничения, които се изискват от нея, увери митрополит Антоний. Според него не може да се чака всеобщо скупчване в храма, защото вярващите са виновни хора, които имат ясно схващане за дълг към обществото. Българският патриарх и Светият синод приканиха жителите да следват напътствията на Националния действен щаб. " Българската православна черква е свършила това, което се изисква от нея и се готвим за празниците ", показа той. Митрополитът изясни, че ще има специфичен ред, по който да се влиза в храмовете и свещенослужителите ще се грижат за организацията и реда в храмовете. Извън храмовете това ще е споделена отговорност със чиновниците на Министерство на вътрешните работи. В момента тече петиция на вярващи християни, които приканват да не се върви в църквите. " Ние не можем да върнем никой, който идва, тъй като храмът е място за молитва. Представете си какъв брой хора има, които се уповават в тези сложни времена. Църквата е място където се дава вяра, упора, упование- Хората имат потребност от църквата и това е показано исторически ", добави той. " - в. " 24 часа ".

Банките и заемите също са измежду тематичните акценти.

" До 6 месеца ще могат да бъдат разсрочвани отговорностите на жители и компании към комерсиалните банки и техните дъщерни сдружения, реши Българска народна банка. Гратисният интервал ще важи за ипотечни, потребителски и фирмени заеми, а също по този начин и за кредитните карти, издавани от банките. Ваканция ще е допустима и за отговорности към лизингови сдружения на банките, както и към сдружения за потребителско кредитиране, които са част от банковите групи. Последните дават по-лесен достъп до бързи заеми и стокови заеми, при лихви сензитивно по-високи от обичайните банкови заеми. При компаниите гратисният интервал може да бъде пожелан за срочни заеми (инвестиционни и оборотни), револвиращи заеми, овърдрафти и отговорности по кредитни карти, както и финансов лизинг. Извън обсега на мораториума остават небанковите финансови институции - компаниите за бързи заеми. Българска народна банка разгласява на уеб страницата си редът, по който ще се урежда отсрочката за банковите отговорности. Периодът на разсрочване би трябвало да завърши до 31 декември 2020 година То ще се позволява единствено постоянни платци или такива с просрочия до 90 дни към 1 март 2020 година Промени в графика за погашение на главницата и/или лихвите по отговорностите ще вършат, без да се трансформират основни параметри по кредитния контракт, да вземем за пример към този момент контрактуваните лихви, разгласи Българска народна банка. Българска народна банка е одобрила три схеми за разсрочване - на главница и рента до 6 месеца, единствено на главница до 6 месеца, както и на револвиращи заеми. Търговските банки би трябвало да разгласят обществено предлаганите облекчения на своята интернет страница, в банковите салони и по различен подобаващ метод. Трезорите ще могат да договарят с клиентите си и други самостоятелни схеми на отлагане или облекчения, разнообразни от уредените по този ред. В такива случаи банките няма да могат да се възползват от краткотрайния принцип, въведен посредством одобрения мораториум и идващ насоките на ЕБО, че отсрочването или облекчението не води до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение. Част от банките реагираха мигновено след оповестеното решение на Българска народна банка. ОББ и Уникредит Булбанк да вземем за пример осведомиха, че клиентите им могат да изискат разсрочване от у дома през уеб страниците на банките или на посочени телефони. Заявленията за отлагане би трябвало да се подадат не по-късно от 22 юни 2020 година От ОББ оповестиха, че клиентите им може да попълнят декларация по пример, налична на уеб страницата на банката www.ubb.bg/covid19. След подаване на формуляра чиновник на Контактния център на банката ще се свърже с клиента, с цел да направи спомагателни разяснения по отсрочването. Физическите лица не дължат такси за предоговаряне или други такси, споделиха от ОББ. От банката напомнят, че за времето, в което трае оповестеното изключително състояние, няма да се начисляват наказателни лихви за всички заеми с просрочия, в това число и за тези, които са предварително изискуеми. От Уникредит Булбанк акцентират, че клиенти, които не покриват изцяло критериите или пък имат потребност от друго решение от препоръчаните в механизмите, също могат да потърсят подпомагане като се свържат с банката. Гратисният интервал, чийто оптимален период е до 6 месеца, изтича до 31 декември 2020 година, само че всеки клиент има опция да се откаже от предоставения гратисен интервал по-рано от плануваното и да изиска правене на нов погасителен проект. От Райфайзенбанк прецизират, че отсрочването на вноските по заеми е използвано за просрочия след 1 февруари 2020 година Ако просрочията на клиентите не могат да се свържат единствено с пандемията от COVID-19 или дните в просрочия не са в сходство с политиката на банката, казусът ще бъде прегледан самостоятелно и банката може да предложи друго решение, обявиха от Райфайзенбанк. В тези случаи обаче предоговарянето на заеми ще става по общоприетия развой и ще се таксува съгласно цената на банките... " - в. " Сега ".

" Кой ще бъде правоприемник на Стоян Мавродиев в Българската банка за развиване ще научим може би в идващите дни ", съобщи в предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по ТV+ и TV1 Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зелено придвижване и общински консултант в София от " Демократична България ". Той разяснява обстоятелството, че някогашният финансов шеф на Първа капиталова банка Живко Тодоров към този момент е вписан в Търговския указател като един от представителите на банката за развиване и като един от членовете на управителния й съвет. " Живко Тодоров е бил чиновник и на други търговски банки и може да се каже, че ненапълно е " експерт от кариерата ". Доколкото имам информация той е определен на 7 април т.е. ден преди министър председателят Бойко Борисов да разгласи, че ще желае оставките и ще уволни цялото управление на Българската банка за развиване. Най-вероятно той ще е част от управителния съвет на банката, само че едва ли ще бъде основен изпълнителен шеф на банката за развиване ", съобщи Панев. " КТБ до 2014 година играеше ролята на касата на близката до всяка една власт олигархия, след банкрута на КТБ, тази роля беше конфискувана от Българската банка за развиване ", разяснява още той. " - в. " Дневник ".

Всекидневниците оповестяват също, че против председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е повдигнато обвиняване.

" Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова е упрекната за всяване на суматоха, оповестиха в петък от Софийската районна прокуратура. Според държавното обвиняване, в свои медийни изяви тя е твърдяла, че ще има липса на медикаменти в изискванията на изключителното състояние... " В тези мои медийни изяви осведомявам българското общество за значими въпроси - презапасяването с лекарствени артикули, нуждата от рецепта при разпределяне на медикаменти по лекарско наставление, нуждата от еластичност на законодателството и възможност от дефицит на избрани медикаменти. Също по този начин молих за човещина в работата на контролните институции при опазване на потенциала им за надзор ", изяснява професорката, която е отпред на съюза от два месеца... " Какъв забележителен публичен запас са заели моите изявленията? И каква е публичната заплаха? Напротив, аз осведомявам, като слагам на полемика и вероятните способи за справяне със обстановката. Ако следваме " логиката " на обвиняването, то за същото може да бъде упрекнат и изпълнителният шеф на Европейската организация по медикаментите, на чиято интернет страница постоянно се качва информация за дефицита на медикаменти в изискванията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за превъзмогването им ", безапелационна е Стоименова... " - в. " 24 часа ".

" Николай Христов, юрист: Прокурорът от Софийската районна прокуратура, повдигнал обвиняването против Асена Стоименова, следва да бъде уволнен неотложно. Или за явна несръчност, тъй като не знае, че действието, за което е повдигнал обвиняване, не е съставомерно въобще (т.е. осъщественото не е закононарушение по никой настоящ български закон), или за съзнателно покачване на нелегално обвиняване, тъй като, знаейки това, нанася умишлена щета на български жител. Крайно време е да се намерения по тематиката за прокурорския имунитет и персоналната отговорност за такива неща, представляващи, в случай че не беше имунитетът, дори откровени закононарушения, осъществени от длъжностни лица - магистрати (вече дали ще е по неволя или съзнателно като форма на виновност, следва да се види за обикновена неначетеност ли става дума, или за преднамерено инквизиране). Случват се тотални свинщини в ръководената от Иван Гешев прокуратура. Чак такива неща даже и Цацаров не си ги е разрешавал... " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР