Борбата с Covid-19 мобилизира безпрецедентен дарителски ресурс и от началото

...
Борбата с Covid-19 мобилизира безпрецедентен дарителски ресурс и от началото
Коментари Харесай

Дарителството и Covid-19: Важно е да се мисли, освен да се действа бързо

Борбата с Covid-19 активизира невиждан дарителски запас и от началото на изключителното състояние бяха събрани над 5 млн. лв., като средствата не престават да нарастват с всеки минал час. На този стадий всеки дава най-хубавото от себе си, само че за първи път сме в обстановка, която ще изисква дълготрайно активизиране на дарителски запас в огромен брой сфери, наранени от рецесията, разяснява пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски конгрес. Затова тя счита, че е значимо да се мисли, с изключение на да се работи бързо, да се приоритизират нещата и събраният запас да се влага оптимално дейно, тъй като нови и нови средства ще са ни нужни доста дълго време.

Анализ на БДФ отпреди ден сподели, че 94% от даренията сега са за пазаруване на инсталация. Добре е обаче когато тя се купува и подарява на избрани лечебни заведения да се мисли има ли задоволително медицински фрагменти, които да работят с нея, с цел да не остават неоползотворени запаси, разяснява Величкова. За задачата планирането и организацията са значими, макар че актуалната обстановка изисква да се работи бързо.

“Нито в България, нито по света има общоприет протокол за деяние в сходна обстановка, когато се активизира голям дарителски запас. Това е въпрос на съгласуваност сред ораганизациите и институциите, които вършат акции. Както и въпрос на отговорност на получателите на дарения, тъй че да не получават дарения за едно и също нещо. Част от акциите всекидневно разгласяват доклади “, споделя Величкова. Такъв добър образец за изцяло транспарантна самодейност е акцията на Проект #задоброто, която разгласява всекидневни доклади за събраните средства и доставените в лечебните заведения апарати, консумативи и други В нея към този момент са събрани 268 408 лв., макар че си беше сложила за цел да събере 300 000 лв. до 30 април.

Прозрачността е значима, тъй като хората желаят да видят резултата

“Прави усещане, че други акции разгласяват информация главно за това какъв брой са набрали, само че за консумиране на средтвата още не се приказва. Болниците, които получиха огромна част от даренията през последната седмица, са отворени и разгласяват информация за донорите и получените суми, само че най-вероятно не смогват и няма информация за това по какъв начин са изразходвани средствата. По принцип това е добър стандарт – дарения, които са направени обществено да се регистрират обществено. Т.е. да не се регистрират единствено самостоятелно към донорите, а да има обществен доклад за тях, тъй като това дава повече сигурност и на дребните, и на огромните донори и изобщо основава доверие към дарителството в цялото общество “, разяснява Величкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР