Борбата между граждани и институции за опазване на вековната жп

...
Борбата между граждани и институции за опазване на вековната жп
Коментари Харесай

Вековната жп гара на Нова Загора: Хората я искат, общината - не

Борбата сред жители и институции за запазване на вековната жп гара в Нова Загора продължава.

Граждански комитет, воден от общинския консултант от " Демократична България " Кремена Петрова, упорства за опазване и реновиране на издигнатата през 1908 година постройка. В средата на август даже имаше митинг в отбрана на зданието, което се възнамерява да бъде съборено. На негово място се планува нова съвременна постройка. Реализацията е по европейски план, за който са отпуснати към 3 млн. лева от еврофондовете.

Спорът да се събори или да се резервира постройката се води от години. Въпреки че е издигната преди повече от 100 години, жп гарата в Нова Загора не е монумент на културата.

Приемното здание е в активите на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), която от 2007 година работи по модернизацията на железопътната автомагистрала " Тракия " - София - Бургас. Ремонтът на гарите е част от този огромен план, който се осъществя с европейски средства.

При правенето на градивната експертиза за приемното здание на жп гарата в Нова Загора специалисти се произнасят, че постройката не е със непокътната носимоспособност и не има нужния запас да се употребява по предопределение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР