Бомбените заплахи в стотици училища у нас вдигна на крак

...
Бомбените заплахи в стотици училища у нас вдигна на крак
Коментари Харесай

След бомбените заплахи: Има ли опасност за провеждането на изборите?

Бомбените закани в стотици учебни заведения у нас подвигна на крайник службите. В последните три дни мейли с предизвестия за взривни устройства получиха учебни заведения в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Има ли заплаха за провеждането на изборите? В студиото на " Здравей, България ” тематиката разясниха проф. Николай Радулов, доцент Златогор Минев, Симеон Цветков и Стоил Цицелков.

От позиция на сигурността няма заплаха за провеждането на вота, в случай че се създадат нужните инспекции в учебните заведения, в които има изборни секции. Това съобщи проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност и някогашен основен секретар на Министерство на вътрешните работи.  По думите му това не са кибер офанзиви. " Целта е да се съблюдава процедурата от Министерство на вътрешните работи и службите за публичен ред и сигурност и да се ангажира оптимален запас по работа за тези закани ”, уточни Радулов. По този метод се отклоняма вниманието от изборните закононарушения.   " Това не е опасност от възпитаник, който има контролно ”, сподели още някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

" Действиетелно, в случай че ресурсът на Министерство на вътрешните работи е ориентиран другаде, това би освободило чувстващите се безнаказани търговци на гласове ”, разяснява още ръководителят на СИК-София Симеон Цветков.

Според ръководителя на секция " Информационни технологии в сигурността " към Българска академия на науките доцент Златогор Минчев в канала в " Телеграм ” на хипотетичната организация  " с изключение на качени указания по какъв начин се вършат бомби небрежно е забъркана и нашата съседка Северна Македония ”.   " Тук се търси борба на равнище геополитика – Русия, Северна Македония, България на идните избори ”, добави още Минчев.

" С помощта на сътрудниците от Съединените щати, за какво имейлът е на джимейл регистриран в Съединени американски щати, незабавно може да стане по кое време е изработен, кой го е употребил действително, въз основата на профилът на този човек като държание. Той допусна, че службите към този момент са получили повече информация по случая.  По думите му по нашето законодателство, в случай че имейлът е регистриран в друга страна, сходни закани не се смятат за закононарушение, с изключение на в хипотезата за тероризъм и кибернасилие.

Председателят на СИК-София добави, че във всяка секция ще има служители на реда, като при възможен сигнал за опасност те ще инструктират членовете на комисиите по какъв начин да действат.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР