Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън

...
Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън
Коментари Харесай

Ст. комисар Владимир Димитров: Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС

Бомбените закани у нас са хибридни офанзиви от страни отвън Европейски Съюз. Те са безпочвени и подправени. Това сподели старши комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция „ Киберпрестъпност " в ГДБОП в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

По думите на експерта това личало от броя закани и от обстоятелството, че е употребен интернет преводач за отправянето им.

Бомбените закани от началото на седмицата се проверяват благодарение на интернационалните сътрудници, в това число ФБР. Случаите са поети от Софийски градски съд и Столичното разследване, изясни той. „ На базата на лингвистичен и психически разбор, въз основата на това, че е употребен интернет преводач за текста, стигаме до извода, че става въпрос за хибридни офанзиви отвън Европейски Съюз. Не мога да уточнявам страни. По-скоро е стеснен кръг от лица - един или двама индивида ", съобщи той.

Според комисар Димитров е явно, че има някаква връзка с това, че заканите са ориентирани към места, в които има изборни секции. „ Цели се да се всее ужас и боязън в популацията ", добави той.

Директорът на дирекция „ Киберпрестъпност " в ГДБОП увери, че досега няма данни да се готви
Всичко за Вашата сватба
хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. „ Дори да се получи някакъв сигнал, на процедура той ще е неоснователен. Изборният развой няма да спре, защото постройката към този момент се охранява. Хиляди сътрудници от Министерство на вътрешните работи сега вземат участие в защитата на изборния развой и в охранението на бюлетините ", уточни той.

Старши комисар Димитров изясни, че арестуваното през вчерашния ден 17-годишно момче от София през последните 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна за бомбени закани до учебни заведения и полицейски ръководства. „ Неговите пояснения бяха, че просто не му се е ходело на учебно заведение ", изясни старши комисар Димитров.

Киберсигурността е обвързване освен на службите за сигурност, само че и на всеки жител и всяка компания. „ Оставено е на всеки един обособен началник на учебно заведение или държавна институция самичък да преценя по какъв начин да настрои своя интернет уебсайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен би трябвало да има единна държавна конструкция, която да дава тази услуга за държавните предприятия ", безапелационен беше той.

От няколко седмици „ Киберпрестъпност " от отдел в ГДБОП към този момент действа като дирекция.
Всичко за Вашата сватба
Увеличава се съвсем двойно и щатът на чиновниците, съобщи още ръководителят на Дирекцията.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg