Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива“, заяви

...
Бомбата срещу Гешев е имала за цел да убива“, заяви
Коментари Харесай

Сарафов: Главният прокурор е мишена, трябвало е да бъде убит

„ Бомбата против Гешев е имала за цел да убива “ , съобщи на брифинг шефът на Национална следствена работа и заместител на основния прокурор Борислав Сарафов .

„ Днес към 11:30 основният прокурор с автомобила си, пътувайки към София, на един доста огромен завой, на който скоростта се понижава – избухва гърмеж. Той е извънредно мощен. По сведения на очевидци, огненият дирек, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е открит кратер с дълбочина 30-40 сантиметра и диаметър от близо 3 метра ”, съобщи Сарафов. По думите му гърмежът е имал устременост към пътя .

„ Бомбата е била освен с огромен тротилов еквивалент – към 3 кг тротил, по калкулации на специалистите. В нея е имало и осколки. Те са се разпилели и забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била с желание да убие. Не е била задачата ѝ заплашване, не е било фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с величина на човешки нокът ”, акцентира заместникът на основния прокурор. Сарафов посочи, че на мястото са открити маркери , които са оставили причинителите. Той уточни:

„ Спрямо тях са се ориентирали, когато мине автомобилът, бомбата да бъде задействана. Изключително професионално квалифицирано нападение, а явно и добре изпълнено. единствено една случайност е избавила основния прокурор и фамилията му, както и инцидентни минувачи. ”

Наказателното произвеждане, което е формирано е по Глава 1 от Наказателен кодекс за терористичен акт . Разследващите търсят детонатори и събират осколките .

„ До няколко часа ще знае с огромна акуратност както типа, по този начин и количеството на гърмежа. Тези осколки са сложени не самичък, с цел да избухнат, само че и с цел да убиват. Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали образен контакт с пътя и преминаващите коли. Няма различен по-точен метод да се реши по кое време да се детонира, тъй като по този път минават доста коли. Взривът е избухнал безусловно сега, в който автомобила на основния прокурор се е изравнил с него. По свидетелски показания гърмежът е изместил в ляво колата на основния прокурор. Очевидно някой е следил основния прокурор ”, обясни Сарафов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР