Болногледачи, лекари, медицински сестри, лаборанти: болницатаAgaplesionв град Гисен, провинция Хесен,

...
Болногледачи, лекари, медицински сестри, лаборанти: болницатаAgaplesionв град Гисен, провинция Хесен,
Коментари Харесай

Бизнесмен дава бонус от 11 000 евро на всеки, който започне работа при него, но има условие

Болногледачи, лекари, медицински сестри, лаборанти: болницатаAgaplesionв град Гисен, провинция Хесен, търсивсякакъв дипломиран личен състав. Този, който бъде назначен, при избрани условия получава освен работно място, само че и много добра награда - за новата свободна позиция в лабораторията за сърдечни катетри да вземем за пример се изплащат 2000 евро награда.

Надеждата е, че във времената на сериозналипса на квалифицирани кадриподобни начинания ще създадат работнитеместапо-атрактивни. Професиите в опазването на здравето не се употребяват с най-хубавото име,обяснявапред немската обществено-правнателевизияАРДИна Юнга, ръководителка на кадровия отдел в болничното заведение. " Условията при нас изобщо не се толкоз непривлекателни, както ги показват от време на време медиите ", споделя още тя.

Премиите при назначение са доста съвременни

И работодатели в доста други сфери се опитватда привлекат нови чиновници сходно на тази болница. На автомонтьори или на експерти по сглобяване и вгражданена кухненски мебели се дават обещание награди сред 300 и 4000 евро.

Както демонстрират данните на платформата затърсене на работаIndeed, бонусите при назначение на нова работа доста са се нараснали. През 2019година3050 от общо един милион разгласи в Indeed са се рекламирали, предлагайки бонуси. През 2023 сходни разгласи за работа с обещана награда вечеса двойно повече - 7129. Дори делът на този тип оферти да не е огромен, наклонността към този момент е ясно обрисувана, показва АРД.

Съществена смяна на пазара на труда

Тази наклонност може да бъде обяснена съсситуацията на трудовия пазар - а тя е от ден на ден в интерес на служащите. В момента по публични данни вГерманияима към 1,7 милиона незаети работни места. А търсещите работаса 2,6 милиона.

Това значи, че за едно място аплайват близо 1,5 души, апреди 10 години за едно работно място е имало четирима претенденти.Конкуренцията измежду търсещите работа бе доста по-голяма, до момента в който през днешния ден работодателите са тези, които се конкурират, написа немската обществено-правна медия.

През есента на 2023 в Германия стана известна и офертата на един чревоугодник от Долна Саксония: той предлага награда от 11 000 за готвачи и келнери, които стартират работа при него. Условието: даостанат на работа известно време. Първите 5000 евро се изплащат на части в границите на първите 18 месеца работа. Останалите 6000 евро последователно по-късно,обяснява вестник " Хамбургер Абендблат ".И доста други хотели и заведения за хранене оферират атрактивни награди за нови фрагменти, показва изданието.

Премиите на франкфуртското летище имат добър резултат

Това, че инструментът с предлагането на награди е ефикасен, се вижда и на франкфуртското летище - тамнедостигът на дипломиран личен състав е изключително огромен, написа АРД. Още от 2022 година Fraport заплаща
бонуси на новите си служители- дъщерната му компания FraGround, която дава отговор за логистиката на територията на летището, дава награди в размер на към 1000 евро.

Това, че Fraportе възприел тази наклонност по-отрано, е обвързвано с особеното състояние на въздухоплавателния отрасъл по време на пандемията, споделя представителят на компанията Андреас Шопф. " Въздушното придвижване пострада първо от противопандемичните ограничения и бе последният отрасъл, който се върна към естественото си положение ", декларира представителят пред АРД. По време на пандемията доста чиновници са напуснали компанията и са се ориентирали в други направления.

По-високите заплати не си заслужават?

От въвеждането на наградата насам Fraportе съумял да завоюва 4000 нови чиновници -по данни на компанията. Говорителят Шопф акцентира, че наградата се явява значим фактор при взимането на решение от страна на служащите. Но пък работодателите желаят служащите освен да дойдат, аи да останат. Защо тогава компаниите просто не стартират да заплащат по-високи заплати на тезиспециалисти, които са изключително търсени, пита АРД.

Както показва пред немската медия икономистът Михаел Нойгарт, в тази ситуация роля играят икономическите изгоди. Ако фирмите усилят брутната месечна заплата със 100 или 200 евро, ще би трябвало да заплащат тези спомагателни средства за целия интервал на работа на съответния човек. Докато с една еднократна сума хем служащият ще получи финансов тласък, хем работодателят няма потребност да се ангажира дълготрайно - оставайки в границите на финансовите си благоприятни условия.

И 2024година ще е добра за служащите

Болницата в Гисен би могла да заплаща по-високи заплати, споделя ръководителката на кадровия отдел Юнга. Но пък това би означавало да се назначи по-малко личен състав, що се отнася до болногледачите. Защото здравните каси заплащат на болничното заведение пакетни суми за обслужваните пациенти и финансовите средства са лимитирани. Така чепо-високите заплати не съставляват решение за болничното заведение в Гисен.

Но все пак 2024година, сходно на миналата, ще бъде добра за служащите. Особено тези, които имат търсени специалности, могат да се надяват на награди и при поемането на нова работа, написа АРД, представено от Дойче Веле./varna24.bg


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР