Болно ми е, че ГЕРБ беше поставен в демонстративна изолация

Болно ми е, че ГЕРБ беше поставен в демонстративна изолация ...

Радомир Чолаков от ГЕРБ: Заради обсесията да махнем Гешев, започнахме да разрушаваме държавата


Болно ми е, че ГЕРБ беше поставен в демонстративна изолация от останалите партии в 45-я и 46-я парламент. Дори не бяхме попитани какво мислим, беше ни вменявано, че сме против съдебната реформа. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ в "Панорама" на .

"Политическа партия ГЕРБ има голям опит в правенето на съдебна реформа. Учуден бях защо "Демократична България" употреби толкова време да се опитва да ангажира с темата партия като ИТН, която нямаше интерес към проблематиката. А не си направи труда да попита какво мисли ГЕРБ. ДБ щеше да бъде изненадана от отговора", допълни той.

По повод искането за отстраняването на главния прокурор Чолаков коментира, че го изненадва обсесията, с която се фокусират върху личността на главния прокурор. За него е важна длъжностната характеристика, а не личността.

"В последните два парламента ме притесни това, че заради обсесията да махнем Гешев, ние започнахме да разрушаваме държавата. За да се махне някой, трябва да се разрушат цели структури. Не е достатъчно да разместваш кутийки, да сменяш наименования и да правиш структурни реформи, а трябва да се промени цялостната рамка ", смята той.

Чолаков сподели, че когато е бил номиниран за министър на правосъдието с втория мандат на ГЕРБ-СДС, е мислил какво би направил, ако бъде избран:

"Първото, което си помислих беше, че искам да си говоря с Янаки Стоилов (министърът на правосъдието също беше в студиото - б.р.), също и с Христо Иванов, защото трябва да има континуитѐт в управлението, всеки трябва да уважава предшествениците си, тъй като никой не е бил злонамерен", добави Чолаков.

"Целият народ и нашите европейски партньори виждат, че в драматична степен дейността на Иван Гешев взривява длъжностната характеристика на главния прокурор и затова той трябва да бъде отстранен. За да стане това, трябва или ВСС да види реалността и да гласува, както беше предложено от проф. Стоилов, или парламентът да приеме изменения в Конституцията", коментира в студиото съпредседателят на "Демократична България".

По повод предложението към "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев да имат общи листи на изборите, което беше отхвърлено, той каза:

"Нашият призив беше мотивиран от разбирането, че трябва да осигуряваме бариера пред участието на ГЕРБ и ДПС във властта".

Иванов обвини ГЕРБ и ДПС, че са носители на един корупционен модел, "който се свързва с г-н Борисов". Това не позволява на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да бъдат нормални партньори в промяната, която искаме, каза Иванов.

Според него заедно двете формации са можели да постигнат по-висок резултат на изборите, отколкото по отделно.

По думите му има партии, които трябва да останат извън властта, за да може тя да бъде излекувана от корупцията.

"Подкрепата за "Демократична България" не е заплашена, спокоен съм за това", коментира още Иванов.


Източник: dir.bg