Болниците все още не могат да усетят облекчение в прилива

...
Болниците все още не могат да усетят облекчение в прилива
Коментари Харесай

Проф. Габровски съобщи най-страшната новина от началото на пандемията у нас

Болниците към момента не могат да усетят облекчение в прилива на пациенти с ковид. Това сподели инспекция в по-големите лечебни заведения в страната, написа.

В “Пирогов” за лекуване сега са настанени малко над 400 пациенти с COVID-19. В другите лечебни заведения в София също на процедура свободни кревати съвсем няма.

Проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната активност в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина “Пирогов”.

Бързата ескалация на заразяване докара до извънредно натоварване на системата, а след три седмици съблюдаване на противоепидемични ограничения би трябвало да сме спокойни, а ние нямаме съвсем никакво съображение за това и ограниченията би трябвало да се съблюдават от всички, уточни проф. Габровски. Той напомни, че леглата за COVID-19 в “Пирогов” са общо 450.

Подобно е ситуацията в УМБАЛ “Св. Анна” в София, където през вчерашния ден имаше по-малко от 10 свободни места за пациенти с ковид.

“В реанимация нямаме места”, прецизираха от там. От 265 разкрити кревати за тежките случаи са свободни единствено 8-9, само че за доста тежките случаи места сега няма. Всички 40 кревати сега са заети.

Във Велико Търново през уикенда бяха налични единствено 5 свободни места. “Не доближават единствено медицинските кадри”, това съобщи доктор Минко Михов, шеф на МБАЛ “Д-р Тота Венкова” в Габрово.

“Най-вече медицинските сестри са ни проблем. Трима лекари към този момент прекараха и се върнаха на работа в COVID-отделенията, което незабавно понижи напрежението. Чест прави на сътрудници от други отделения, които се притекоха на помощ при лекуването на болните с коронавирус”, показа още доктор Михов.

Той добави, че болничното заведение разполага с потенциал от 90 кревати, а приетите в болница варират сред 75 и 85 дневно. “В събота и неделя ситуацията се усложнява, тъй като в тези дни не се изписват пациенти. Но все пак за в този момент няма стихийно постъпление на инфектирани с коронавирус”, акцентира доктор Михов.

В УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен се постанова да командироват в COVID-отделенията медицински фрагменти от други отделения и клиники, поради дефицит на личен състав. Ангажирани и са над 50 студенти по медицина, които да оказват помощ в останалите отделения, където се лекуват пациенти с други болести.

В МБАЛ-Благоевград ситуацията също е тежко и отделенията са цялостни до краен лимит. Доброволци не се появиха, макар апелите. Само две медицински сестри от детските градини отидоха в помощ на сътрудниците си. Благоевград остава огнище на болестта, макар ограниченията.

Общо 216 са приетите в болница пациенти към 13 декември в Сливен. Всяко освободено след изписване легло се запълва за минути незабавно след стерилизация.

Само 12 са свободните кревати за тежки случаи на COVID-19 в Пловдив към 12 часа на 13 декември, откри инспекция. В дните преди този момент незаетите кревати за интензивно лекуване варираха сред 13 и 16. Иначе свободни кревати за пациенти с ковид, за които се постанова хоспитализация, само че не и интензивни грижи, са 163 от общо 1100 в Пловдив и региона.

“От една седмица единственото ни терзание е какво ще вършим, в случай че се наложи наши пациенти да бъдат интубирани и няма свободни кревати за интензивно лекуване. Ние нямаме опция за 24-часово наблюдаване на пациенти в тежко състояние”, съобщи шефът на МБАЛ “Св. Мина” доктор Петър Петров.

“В последните дни една трета от леглата са свободни, това ми дава вярата, че в Пловдив сме достигнали платото и следва да тръгнем надолу”, сподели още проф. Петров.

През последната седмица в област Русе е повишен броят на интензивните кревати поради възходящия брой на хората с коронавирусна зараза, нуждаещи се от реанимационни грижи. Нови 21 кревати са разкрити в Университетска болница “Медика Русе” и в този момент в района действат общо 42 интензивни кревати за пациенти с коронавирусна зараза.

Там лекуват пациенти освен от Русенско, само че и от други области на страната. В област Русе има спад на доказаните случаи на ковид на седмична база от 777 индивида към 714 на 100 000 души население, само че към момента броят на настанените в болница се задържа, не понижават и пациентите в натоварен бранш. Дарени са и два нови реанимационни апарата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР