Болниците в Пловдив с призив за безвъзмездно кръводаряване. Причината -

...
Болниците в Пловдив с призив за безвъзмездно кръводаряване. Причината -
Коментари Харесай

Пловдивски болници с призив за кръводаряване

Болниците в Пловдив с апел за безплатно кръводаряване. Причината - след празниците количествата в кръвните банки доста са намалели.

От Районния център по трансфузионна хематология също потвърдиха потребността от попълване на запасите с кръв, с цел да се обезпечи естествената работа на здравните заведения в региона. Количествата в кръвните банки всекидневно понижават в първия месец на годината, когато и акциите по кръводаряване са по-малко.

Именно поради това лечебните заведения излязоха с апел, всеки, който се усеща здрав, да подари кръв, тъй като по този метод се избавя човешки живот.

Кръв може да се подари в центъра по трансфузионна хематология, в работните дни от 8.00 до 18.30 часа, а събота и неделя от 9.00 до 15.00 часа. През седмицата ще работи и изнесен преносим екип в болница „ Свети Георги “. Важно е да уточним, че мъжете могат да кръводаряват пет пъти годишно, а дамите четири пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да е най-малко два месеца.

Слави Георгиев не идва за първи път да подарява кръв.

" Процедурата е доста лесна, няма нищо ужасно, стига човек да се приготви, да е хапнал добре, да е пил доста течности, всичко е умерено, на един сътрудник майка му се е разболяла и аз взех решение да оказа помощ ", сподели пред Българска национална телевизия Слави Георгиев - кръводарител.
Повечето хора идват в Трансфузионния център точно, когато техен непосредствен има потребност от кръв. Безвъзмездните донори са по-малко, като те се отзовават най-вече по време на акции или в случай че мобилен екип отиде на място.

" Понеже компаниите, като начало на годината малко по-трудно ни одобряват за кръводаряване и по тази причина не можем да създадем положителни ресурси. Нашите ресурси са поизчерпани след тези почивни дни, когато е нямало кръводарители и по тази причина се постанова да създадем този апел ", съобщи доктор Янко Янков - шеф на Районния център по трансфузионна хематология в Пловдив.
Апелът е всеки, който се усеща здрав и е на възраст сред 18 и 65 години, да подари кръв.

" Няма нищо ужасно, просто би трябвало малко време да се отдели ", сподели Илия Пиперков - кръводарител.

" Половин час е цялата процедура с попълване на анкета, лекарски обзор и самото кръводаряване ", изясни доктор Янко Янков.
Поради дефицит на кръводарители, процъфтява и черният пазар на кръв.

" Колкото покачваме броя на това в действителност непринудено кръводаряване, този бизнес самичък ще отпадне, няма да се постанова околните на болните да подаряват кръв и по този метод някои хора да се възползват от това нещо ", акцентира доктор Янко Янков.
Кръв може да се подари във всеки от 5-те трансфузионни центъра в страната или в обособените кабинети в здравните заведения.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР