Болниците ще продължат да получават 85% от обичайната си зарабатка

...
Болниците ще продължат да получават 85% от обичайната си зарабатка
Коментари Харесай

Болниците ще получават антикризисно 85% от обичайната си заработка до октомври

Болниците ще продължат да получават 85% от нормалната си зарабатка преди рецесията към Covid-19 до 30 септември, без значение от размера активност, който правят. Това разгласи здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък на излушване в Народното събрание. Антикризисната мярка беше въведена, с цел да компенсира понижената активност на лечебните заведения в изключителната обстановка. Заради спрените профилактични прегледи, планови интервенции и други действия лечебните заведения нямаше по какъв начин да си докарват нормалните доходи по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Затова беше решено на тези, които са изработили по-малко, да им се заплаща 85% от нормалната заработка преди рецесията, а на тези, които са проработили повече – действителните суми.

“85% е минимумът, а не таванът. Никакви средства няма да се връщат “, увери Ананиев.

Ананиев изясни, че антикризисната мярка ще бъде удължена до края на септември, тъй като по принцип лятото лечебните заведения имат по-малък размер активност и надлежно по-малко доходи и задачата е да бъдат подкрепени още, с цел да действат умерено.

“Идеята е да съхраним лечебните заведения за вероятно посрещане на епидемиологична обстановка през есента и зимата “, сподели Ананиев.

Депутатите единомислещо задължиха Ананиев да изготви и внесе в Народното събрание законови промени, с които да се регламентират изискванията на работа и финансовото подкрепяне на медицинските експерти и лечебните заведения при оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, а в период до 6 месеца да извърши обзор на активността на инфекциозните отделения в страната и изготви проект за увеличение на успеваемостта им при оповестяване на изключителна епидемиологична конюнктура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР