Болниците се обявиха за 10% повишаване цените на клиничните пътеки,

...
Болниците се обявиха за 10% повишаване цените на клиничните пътеки,
Коментари Харесай

Болниците искат 10% повишаване цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури

Болниците се оповестиха за 10% повишение цените на клиничните пътеки , клиничните и амбулаторните процедури. Това се показва в позиция на Организациите на лечебните заведения (НСЧБ, НСОМБАЛ, СОББ, ББА) във връзка нов Анекс към НРД 2020-2022, който се чака да бъде подписан на 10 август 2020 година Организациите на лечебните заведения (Национално съдружие на частните лечебни заведения, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Сдружение на общинските лечебни заведения в България и Българска болнична асоциация) изготвиха оферти за точки, които да залегнат в документа. Предложенията са към този момент входирани в Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, МФ, НЗОК и БЛС. Ето цялостния текст на позицията.
„ Пандемията от Коронавирус -19 и подхванатите по този мотив ограничения сложиха всички лечебни заведения в необикновена здравна и неподходяща икономическа обстановка.
Нормалната работа на лечебните заведения за болнична помощ е мощно лимитирана и затруднена, а в това време е усложнена и оскъпена. Повечето от тях не престават да регистрират по-малко активност, а вършат повече изключителни разноски.
При сегашните темпове на развиване на епидемията, несъответствието в активността на тези лечебни заведения през месеците до края на годината ще се резервира, а при избрани условия може и да се задълбочи.
Очевидно е, че при в този момент открития метод на финансиране на тази активност, съвсем всички те до края на годината ще изпитат съществени финансови усложнения, а някои могат да изпаднат и в необратимо тежко финансово положение, се показва в предлагането.
Мерките се оферират, с цел да се подсигурява финансовата резистентност и оперативната подготвеност на лечебните заведения за болнична помощ за реакция при възможното взривоопасно разгръщане на епидемията и с цел да продължат да се грижат пълноценно за запазване здравето и живота на жителите на България
„ Предлагаме в подготвяния Договор за изменение и допълнение на Националния рамков контракт за медицинските действия сред Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 - 2022 година, да залегнат следните ограничения:
- Диференцирано 10 процентно повишение цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури. Недооценените пътеки и процедури да бъдат нараснали с по-висок % от тези с високи цени. Увеличението на размерите на лечебните заведения за последните четири месеца посредством прибавяне на направените от тях икономии в последващи месеци взема решение единствено видимо казуса с неусвоените средства в болничната здравна помощ. Ако при в този момент откритите цени лечебните заведения не са могли да доближат предоставените им размери през първите 7 месеца на годината, няма по какъв начин да се чака, че ще ги доближат през оставащите 5 месеца и то при обрисувалия се дълготраен отлив на пациенти заради боязън от заразяване.
В същото време лечебните заведения са принудени да вършат значими спомагателни финансови разноски за защитни средства и дезинфектанти, в допълнение съоръжение и консумативи, които са приблизително с 15,8% над нормалните преди пандемията. Пандемията Коронавирус -19 даде следващ подтик нагоре на така и така непрестанно повишаващите се цени на лекарства, медицински консумативи и произведения. За последните 10 години растежът в цените е сред 40% и 70%. Разходите ни през последните 4,5 месеца се усилиха, остават и ще останат увеличени и в обозримото бъдеще.
Ежегодното нарастване на осигурителните прагове, стремежът да запазим лекарите и медицинските сестри посредством финансово стимулиране като предотвратим емиграцията, както и въведените с НРД 2020 нови механизми за образуване на работните заплати на медиците, също доведоха, водят и в този момент до значимо нарастване и на разноските за хонорари, които за последните 10 години са нарастнали над два пъти.
В същото време, макар че бяхме на първа линия в битката с ковид , лечебните заведения не получихме нужната финансова поддръжка. Изплатените дотации като отплата за неподходящи условия на работа през последните пет месеца се равняват на 17% от активността ни и покриват не повече от 30% от разноските ни за хонорари. За съпоставяне единствено ще посочим¸ че всички търговски сдружения отвън здравната система, които стопираха напълно работа, получиха безплатна помощ от Правителството в размер на 60% от разноските им за хонорари.
Както всички знаете, ние към този момент предложихме модел за промени в цените на КП, учреден на съотношения на цени за същите действия в НЗС на Англия и това наше предложение се одобри с схващане и отчасти залегна в НРД 2020 - 2022. Но работата ни остана незавършена заради дефицит на финансов запас. Днес, при съществуването на обилни по мярка икономии в бюджета на НЗОК (до този миг почти 200 млн. лева, а до края на годината и доста повече) може да се реализира диференцирано повишение цените на болничните медицински действия като недооценените такива бъдат нараснали с по-висок % от тези с високи цени. На тази основа могат да се създадат нужните калкулации, с цел да се подсигурява стабилността на бюджета. Убедени сме, че това може да бъде направено в доста къси периоди, като сме подготвени да спомагаме с всичко, с което можем.
Предлагаме новите цени да влязат в действие със задна дата – 1.8.2020 година. По този метод с изключение на, че ще се реализира задачата за по-справедливо и по-ефективно разходване на средствата през 2020 година, ще се реши и въпроса с неусовените през тази година пари от бюджета на НЗОК. Увеличението на цените на КП от 1 август ще даде опция на болничните мениджъри да усилят работните заплати на медицинския и немедицински личен състав и да покрият част от изключителните разноски, направени по време на епидемията.
Предлагаме също по този начин реципрочно на нарастването на цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури, да бъдат обновени (увеличени) месечните стойности (бюджетите) на лечебните заведения за болнична помощ за месеците до края на годината. В противоположен случай при увеличените единични цени на медицинските действия в болничната помощ, бюджетите ще бъдат изпълнявани по-бързо, лечебните заведения няма да могат да отговорят на възможното нарастнало търсене на здравна помощ в този интервал и заложените в плановете към Анекса размери няма да бъдат достигнати. Това може да резултира в неусвоени средства от порядъка на няколкостотин милиона лв., което на фона на финансовия недостиг на лечебните заведения в резултат на понижена в този момент активност, може да се окаже съдбовно за съществуването на системата на болничната помощ в нейната целокупност.
- В рамките на общия размер на избраните стойности на лечебните заведения, икономиите на средства, направени през месеците след въвеждане на епидемиологичната конюнктура, да могат да бъдат прехвърляни до края на месец ноември. Почти всички лечебни заведения в страната не можаха да доближат избраните им по реда на член 368 от НРД 2020-2022 месечни стойности в началото заради оповестеното изключително състояние, въведената възбрана за осъществяване на планови медицински действия, рестриктивните мерки за напредване и други, а през днешния ден – заради трайно открилият се у пациентите боязън от посещаване на лечебните заведения, заради заплаха от заразяване. Това докара до спестовност на обилни средства в края на всеки един от последните пет месеца и до натрупването в месечните им бюджети от м. април насам на обилни, в някои случаи неусвоими от лечебните заведения бюджети. Според в този момент настоящата наредба на Чл. 369 (8) от НРД 2020 – 2022 тези икономии могат да се трансферират до края на м. август.
За първите 6 месеца НЗОК е изплатила на лечебните заведения с близо 200 милиона лв. по-малко от плануваните в бюджета ѝ. Болниците изпитват остро недофинансиране заради липса на активност, а плануваните от Народното събрание пари за активността ни ще останат след края на м. август неразходвани в бюджета на договорния ни сътрудник.
Всичко изложено до тук разрешава да се направи обосновано съмнение, че в края на годината ще останат неусвоени средства за болнична помощ в един забележителен размер – по наша преценка не по-малко от 300 милиона лв. и то при предстоящото несъблюдение на приходите от здравни вноски в размер на не повече от 3%.
Въпреки че през последния месец е налице известно нарастване на броя на пациентите, търсещи здравна помощ, той към момента не е достигнал нормалните си равнища и едва ли в оставащите летни месеци ще ги доближи. Поради това, използването на механизма, очакван в член 369, алинея 8 от НРД, сигурно няма да разреши асимилиране на избраните месечни стойности с струпване в период до края на м. август. За това предлагаме да бъде направено изменение на този член по следния метод:
„ Чл. 369 (8) В случай че след възнаграждение на регистрираната месечна активност се откри недостигане от съответен реализатор на БМП на избраните месечни стойности по приложение No 2 от самостоятелния контракт, в него се отразяват стойностите на заплатената за месеца активност.
Изпълнителят на БМП може да трансферира икономията на средства в границите на общия размер на избраните стойности по приложение No 2 към договорите си в период до края на месец ноември. Икономията на средства в края на интервал на осъществяване на активност по предходното изречение не се трансферира за идващ интервал. “
Такава смяна е в интерес както на лечебните заведения, по този начин и на пациентите, чиито брой след прекосяване на епидемиологичния развой чакаме да се усили доста над нормалния. Тя ще разреши на лечебните заведения да възнамеряват по-спокойно активността си и да посрещнат провокациите на вероятно разгръщане на епидемиологичната рецесия наесен и при започване на зимата.
В подтекста на горепосоченото предлагаме да се отстрани ограничаването за лечебните заведения на броя кревати по специалности. Така ще може да се посрещне възможното нарастване на търсенето на болнична здравна помощ от пациентите и да се подсигурява осъществяването на плануваните в бюджета размери за последните четири месеца от годината.
И още веднъж по отношение на осъществяването на посочените размери – предлагаме отпадането на отделенията, основани за банкет на пациенти с Коронавирус -19 там, където не са нужни, или там, където съставляват безработен и до момента трети „ ешалон “ за банкет на такива пациенти. Болниците към този момент натрупаха задоволително опит в преобразуването на структурите си в такива отделения и биха могли доста бързо и елементарно при нужда да ги възстановят като такива.
Предприемането на такава мярка също ще способства за възобновяване на структурния баланс на системата на болничната здравна помощ и за въстановяване на нормалната като тип и размер активност на всяка болница.
- Да се изплати така наречен „ надлимитна активност “, направена от лечебните заведения от 2015г. насам, с част от спестените по време на Ковид-19 рецесията средства на НЗОК. Проблемът с неизплатената „ надлимитна “ активност, който към този момент пета година не можа да откри решение по пътя на договарянията, стартира да намира разрешаване по пътя на правосъдния спор.
В последните месеци съдилищата по места и Върховен касационен съд трайно излизат с решения в интерес на лечебните заведения по техните каузи за надлимитната активност. При по този начин обрисувалата се наклонност в най-скоро време НЗОК ще се наложи да изплаща десетки милиони левове главници и разноски за лихви и разходи, приближаващи 50% от размера на главницата по делата за надлимитна активност от 2015г.
Общият размер на неизплатената надлимитна активност от 2015г. до през днешния ден е над 150 милиона лв., а при вероятно погашение на лихви и разходи ще надвиши 250 милиона лв.. Това съществено би заплашило всеки годишен бюджет на НЗОК и изключително този за 2021г., когато се чака към този момент да са излезли множеството дефинитивни решения на съда в интерес на лечебните заведения.
В изискванията на съществено недофинансиране на лечебните заведения заради липса на активност, вземането на решение за погашение на надлимитната активност съществено ще подкрепи финансовото им положение, ще позволи един дълготраен спор, ще спести обилни средства от бюджета на НЗОК по изплащането на бъдещи лихви и разходи, ще внесе успокоение в системата и най-много – ще подсигурява устойчивостта и предвидимостта на бюджет 2021. Считаме, че през днешния ден съществуват множеството от нужните предпоставки за своевременното взимане на такова решение и те са:
- Наличие на целеви средства, избрани за това;
- Наличие на икономисани средства от активност в бюджета на НЗОК;
- Неразпределен резерв;
- Съществуващо решение на Народно събрание на НЗОК;
- Необходимост от финансово подкрепяне на лечебните заведения
- Осигуряване предвидимостта и устойчивостта на бюджета на НЗОК
Предлагаме Народно събрание на НЗОК и УС на БЛС да обсъдят и одобряват в подготвяния Анекс към НРД 2020 – 2022 уговорка за погашение на надлимитната активност, а при нужда – да потърсят подпомагане от Министерство на здравеопазването и МФ, в това число и за смяна на законовата възбрана за реализиране на подобен тип заплащания.
- Методиката за установяване на размера на сумите, заплащани от НЗОК на реализатори на здравна помощ, на дентална помощ и на медико-диагностични действия за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура, да продължи да работи минимум два месеца след отпадане на всички противоепидемични ограничения на територията на цялата страна. Отпадането на Методиката в месеци като август и септември, в които обичайно се употребяват отпуски както от пациенти, по този начин и от медицински личен състав, при внезапно понижаване на размера активност, която в множеството случаи е до 50% от тази на активност в месеци от различен сезон, съществено щи заплаши финансовата непоклатимост на лечебните заведения. Дори и при нарастване на цените на болничните медицински действия в този интервал лечебните заведения няма да доближат цялостния си размер и при неналичието на механизма на Методиката, ще изпитат избрани финансови усложнения.
Тук още веднъж ще посочим¸ че всички търговски сдружения отвън здравната система, които стопираха напълно работа, получиха безплатна помощ от Правителството в размер на 60% от разноските им за хонорари, мярка годна за в този момент най-малко до края на годината. Неетично и извънредно незаслужено би било сдруженията от системата на опазването на здравето, оставащи на поста си по време на цялата зараза и понасящи неподходящите здравословни и финасови последствия от нея, да бъдат лишени от такава поддръжка “, написа още в позицията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР