Болниците повече не може да са търговски дружества, а на

...
Болниците повече не може да са търговски дружества, а на
Коментари Харесай

Болниците няма да са търговски дружества

Болниците повече не може да са търговски сдружения, а на пациента да се гледа като на касичка, обявиха представителите на Българска социалистическа партия още при започване на договарянията за съдружно съглашение в бранш " Здравеопазване ". " С това компромис няма да създадем. Тези лечебни заведения няма да акумулират облага, а за лекуването си здравноосигурените пациенти няма да доплащат. Да бъде въведен и публичен надзор на лечебни заведения, които употребяват публични средства ", настоя проф. Георги Михайлов.

На процедура всички оферти на Българска социалистическа партия бяха признати от договарящите, като част от тях бяха допълнени и разширени след полемиката с представители на " Продължаваме промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) и " Демократична България " (ДБ) Позициите на левицата показаха проф. Михайлов и доцент Георги Йорданов. Според Асен Василев промяната на статута на лечебните заведения няма да спре приключването на пари, по тази причина е нужен надзор.

Болниците в труднодостъпните региони да имат статут на предпазени, настояха от левицата и желаеха финансовото им подкрепяне да залегне още в бюджет 2022, като страната поеме отговорностите им, възлизащи на към 100 млн. лева Необходима е метаморфоза на незабавната помощ и опция и в най-отдалечената точка на страната хората да имат достъп до нея, безапелационен бе доцент Йорданов. Българска социалистическа партия желае в бюджета за следващата година да се заложи увеличение на парите за предварителна защита и надзор на инфекциозните заболявания, както и разширение на скринингови стратегии за обществено значими и за редки заболявания.

Необходим е нов Закон за лечебните заведения, а НЗОК, която в последните години е одържавена, да върне публичния си темперамент. Около тези оферти на левицата се сплотиха и останалите участници в договарянията. Съгласие бе реализирано и за въвеждането на електронно здравно досие до края на идната година. Сред предложенията на социалистите е и понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите и медицинските произведения до 9%, а медикаментите за деца до 14 година да са безвъзмездни.

Демократична България упорства за унищожаване на клиничните пътеки като инструмент за заплащане и въвеждане на диагностично-свързаните групи за осъществена активност.

Сред краткосрочните оферти на Българска социалистическа партия е и преодоляването на КОВИД-кризата, като се отделят пациентските потоци и бъдат проведени мобилни екипи за имунизация на хора от рискови и уязвими групи, както и живеещи в мъчно налични региони на страната. От Има Такъв Народ подчертаха, че имунизацията не би трябвало да е наложителна.

Осигуряването на фрагменти зае съществено място в договарянията. Прие се предлагането на Българска социалистическа партия за въвеждане на рамкова система и се добави с предлагането на Демократична България за минимална почасова ставка. Има консенсус, че би трябвало да има съответствие сред възнаграждението на болничния началник и санитаря. Най-вероятно то ще бъде 1:20. Медици, които употребяват публичен запас, да имат право единствено на 1 контракт с НЗОК (сега един доктор може да работи и в болничната, и в извънболничната профилирана помощ - б.а.). Занапред няма да може един и същи човек да заема управнически пост допълнително от една конструкция - да вземем за пример шеф на поделение в болница няма да може да е и шеф на катедра.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР