Болниците нямат право да принуждават пациенти да си правят платени

...
Болниците нямат право да принуждават пациенти да си правят платени
Коментари Харесай

Болниците нямат право да искат платени тестове за Covid-19 като условие за прием на пациенти

Болниците нямат право да принуждават пациенти да си вършат платени проби за Covid-19 за своя сметка като изискване да бъдат признати и лекувани от други болести в лечебните заведения. Това оповестиха от Министерството на здравеопазването в четвъртък. В момента някои лечебни заведения са въвели практиката да желаят пациентите да се изследват преди приема им, с цел да потвърдят, че нямат ковид и да се избегне риска от по-нататъшна вътреболнична зараза.

Предпазната мярка обаче не може да е за сметка на пациентите съгласно в този момент настоящата нормативна уредба. Практиката на другите лечебни заведения е друга, като някои тестват пациентите си за своя сметка, само че на други места желаят хората сами да си ги провеждат и заплащат. Това се случва на фона на дарения за милиони левове от компании, жители и организации към лечебните заведения, в това число и под формата на проби.

" PCR тест, обезщетен от жителите, не може да бъде изискване за банкет или консултация със експерт в лечебни заведения. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната или лечебната цел не може да бъде реализирана в изискванията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило контракт с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лекуване, в това число и оперативно, в болнични условия се реализира въз основа на здравословното положение и обвързваните с него индикации за болнично лекуване и не би трябвало да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени прецизно да съблюдават ограниченията по предварителна защита и надзор на инфекциите, свързани с здравното обслужване ", разясниха от Министерство на здравеопазването.

От НЗОК също споделиха, че не съществува сходно изискване за банкет в болница и това е самодейност на лечебните заведения. НЗОК към този момент заплаща PCR тестванията на лечебните заведения, само че единствено за пациентите със подозрение за ковид, а не за хора с други болести, които влизат за лекуване по разнообразни клинични пътеки.

Според адвокати също няма съображение лечебните заведения да карат пациентите да се тестват за своя сметка и също така се допуска, че всеки пациент би трябвало да бъде третиран като евентуално болен. При банкет на пациента се изисква направление за хоспитализация и се правят всевъзможни проучвания, които лекарите назначат, като нямат право да изискват доплащане или възнаграждение по тази клинична пътека.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР