Болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Това мнение изрази

...
Болниците не трябва да бъдат търговски дружества. Това мнение изрази
Коментари Харесай

Костадин Костадинов пред Искра.бг: Болниците не трябва да бъдат търговски дружества!

Болниците не би трябвало да бъдат търговски сдружения . Това мнение изрази в изявление за Искра.бг Костадин Костадинов , който е основен помощник в Медицинския университет в Пловдив. 

„ Това би премахнало финансовите моменти и залъгалките в моделите, които се употребяват “ , акцентира той. 

На въпрос на Искра.бг какво би станало с частните лечебни заведения в този случай, Костадинов изясни, че и сега те боравят с обществен финансов запас и в България няма частни лечебни заведения, които да се устоят само от средства от здравни фондове и такива, заплатени от самите пациенти. 

„ На Запад, разбирайки частна болница, в Съединени американски щати да вземем за пример, се приказва за болница, в която пациентът и неговият осигурител главно вземат участие в заплащането. Такива в България няма. Голяма част от тях боравят с обществен запас, с ресурса на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК “ , уточни още Костадинов и даде образец с Англия:

„ Във Англия огромна част от лечебните заведения към момента са част от страната. Тоест, тя ги финансира, бюджетира, ръководи. Разбира се, идва моментът с дългите листи на чакащите и несправянето с огромна част от здравните проблеми. Според мен могат да бъдат ръководени лечебните заведения по този метод. “

Експертът бе безапелационен, че той персонално не е последовател на одържавяването на лечебните заведения като модел, а приказва по-скоро за държавна регулация. Така да вземем за пример, сключването на контракт с НЗОК би трябвало да бъде под сериозен надзор , без значение от това дали става въпрос за държавна или частна болница. 

„ Да не забравяме, че доста частни лечебни заведения оферират качествени медицински услуги, които са несравними с тези, които се оферират в държавното опазване на здравето “ , акцентира още той. 

Според него те могат да продължат да съществуват под разнообразни организационни форми . Костадинов уточни, че има разнообразни чисто юридически форми, под които могат да оперират в опазването на здравето.

Що се отнася до бюджета за бранша за идната година, съгласно Костадинов в него има заложени избрани промени, които са в вярната посока . Като образец той даде обвързването на заплащането на персоналните лекари с осъществяването на контролните прегледи на пациентите. 

На въпрос на Искра.бг дали одобрение прекосяването от възнаграждение за клинични пътеки към диагностично свързани групи специалистът изясни, че доста страни, в които има сходен модел сега се отхвърлят от него и това е по този начин, тъй като средствата, нужни за финансиране на опазването на здравето, се покачват доста

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР