Болниците да спрат да бъдат търговски дружества, да излязат от ...

Болниците да спрат да бъдат търговски дружества, да излязат от

Болниците да не са търговски дружества, обсъждат ПП, БСП, ИТН, ДБ

Болниците да спрат да бъдат търговски сдружения , да излязат от Търговския закон, да се сътвори електронно досие, да се отстрани доплащане от страна на пациентите, възстановяване на функционалностите на Спешната помощ като досегаемост и кадрово.

Това желаеха Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България и Природен парк като обща основа за смяна в българското опазване на здравето . Дебатът по тематика " Здравеопазване " стартира онлайн в 10 ч през днешния ден с покана от " Продължаваме промяната " и присъединяване на представители на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България.

Основните претенции за смяна в здравната система сложи пръв проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия - той изиска разбор на коронавирус рецесията и преодоляване на потоците пациенти, както и лечебните заведения да извършват функционалността си за диагностично лекуване и особено изследване на епидемиологичната конюнктура.

В настояванията на социалистите за бюджет 2022 година са предпазени лечебни заведения във всички райони на страната, в това число и в труднодостъпните , еднакъв достъп до незабавна помощ, погасяване отговорностите - над 100 млн. лева на лечебните заведения. Михайлов уточни още понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите на 9%, безвъзмездни медикаменти за деца, потребление на имунизацията за хепатит А. Като съществени претенции, от които Българска социалистическа партия не отстъпва - са основаване на ел. досие, обзор на заплати на лекари и шефове, лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ прикани за подготовка на лечебните заведения за корона рецесията , инфекционисти и епидемиолози, цялостен разбор на високата смъртност, съпоставено с други страни с такава. Ваксинацията да остане избор на пациента, без никакъв напън, в това число и корпоративен, защото се влиза в прорез с народопсихологията на българина.

От своя страна Ивайло Христов, също представител на Има Такъв Народ, изиска нов Закон за лечебните заведения, електронно досие , синхронизация на системата за лекуване на Министерство на здравеопазването с електронната посредством експертиза от Техническия университет, унищожаване на клиничните пътеки за контракт през 2022-23-та година и прекосяване към диагностично-свързани групи.

От Има Такъв Народ плануват да има тристепенен надзор и излизане на лечебните заведения от Търговския закон, мандатност в ръководството на здравните заведения - от завеждащ поделение нагоре, лечебни заведения и университети да бъдат със специфичен статут. Не на последно място демонополизация на НЗОК по два метода и необятно разискване, като Михайлов акцентира, че НЗОК не може да издържи на частни лечебни заведения и изиска ясна алена линия да не се печели на гърба на Касата.

От тази партия - Има Такъв Народ, желаят и Агенцията за медицински одит да е определена и подчинена на националното заседание. Интересен акцент имунизацията и профилактиката, като Андрей Михайлов заложи наложителна ваксина за рак на шийката на матката на девойки сред 9 и 15 -годишна възраст.

За хеликоптери за Спешна помощ също бе пожелан спор заради огромните средства и неналичието на водачи . Има Такъв Народ включиха и специализация за млади лекари и стоматология. Александър Симидчиев от Демократична България показа концепцията, тяхната стратегия на тематика " Здравеопазване " планува тласъци посредством тристепенен модел на финансиране на здравето за 100% от жителите от държавния бюджет и акцизни вноски за профилактика и диагностика, за районни структури.

Той означи високата междинна възраст на работещите в системата, както и корупцията посредством тютюнева и алкохолна промишленост, ефикасна промяна в лекарствената политика, равнопоставеност на лечебните заведения и функционалността на НЗОК, да не е част от МФ и Министерство на здравеопазването. Демократична България желае преостойностяване на клинични пътеки, основаване на електронно досие и система за опазване на здравето, протоколи за медицински практики, сходни на европейските страни, Държавна организация на медицински контрол и районна мрежа със същата цел.

1% от акцизите от алкохолната и тютюневата промишленост да отиде за стратегии за предварителна защита . Бившият длъжностен министър доктор Таня Андреева подчертава на детското опазване на здравето и отмерено систематизиране на педиатри в цялата страна.

Концепцията на партия Природен парк в областта на опазването на здравето бе показана от Иван Маджаров, ръководител на УС на Български лекарски съюз . Първият им приоритет е развиване на Спешната медицина посредством квалифицирани лекари, оборудвани коли, хеликоптери с асистенти и парамедици и медицината, предоставяна на жителите в работно време. На второ място - развиване на доболничната помощ, трето - разбор на системата, основаване на система с досие, ефикасна финансова рамка.

Природен парк предложи и контролни механизми за качеството на осъществяване на здравната грижа и решение на казуса с кадровия проблем, както и необятно разискване на опциите на какъв брой места може да работи един доктор. Предлага се и пилотно въвеждане на диагностично-свързани групи в обособени специалности и болница, да се направи тъй че да се вкара последователно финансиране.

Клиничните пътеки да не отпадат като механизъм за надзор на качеството и да се заменят с различен механизъм . За повторно Природен парк предлага механизъм за актуализиране на цените на клиничните пътеки, с който да се заобикалят външни и референтни въздействия. Асен Василев, съпредседател на Природен парк , стартира с обобщаване на целите. Подготвяне на страната за коронавирус пандемията, които да бъдат изпълнени в границите на 100 дни - като първото изпитание е ориентиране на напъните към специалности инфекционисти и епидемиолози, отпада концепцията за специфични лечебни заведения в края на пандемията. Въвежда се смяна във финансиране на инфекциозните лечебни заведения на база потенциал и експерти, а не активност.

Решено бе имунизацията да остане непринуден акт на правилото на убеждението, ще се прави разбор на смъртността в страната и производството на био ваксини. За въвеждането на електронна рецепта и досие, електронна система - всички партии бяха " за ", като точката бе призната като предпочитана със законодателни промени, а работа по нея стартира от ден 1. Относно клиничните пътеки и лечебните заведения дебатът завърши с решение, че стартира подготовка за смяна на статута на държавните лечебни заведения като търговски сдружения след просторен разбор .

Да стартира последователното извеждане от комерсиалната активност от лечебните заведения, взеха решение участниците. Записано в програмата бе пилотно въвеждане на нови финансиращи механизми в системата под формата на диагностично-свързани групи, както и методични управления за положителни медицински практики със период декември 2022 година Решението за дейно превръщане и излизане на Агенция за медицински контрол от Министерство на здравеопазването мина в спор и противоречие от страна на Българска социалистическа партия, като се изиска трансплантологията да е отвън нея.

Относно лечебните заведения бе решено да се направи разбор и да се прегледат и финансират инфекциозни, родилни и детски структури и да се обезпечи досегаемост до тях в границите на 2022 година В програмата бе записано и обезпечаване на медикаменти, финансирани 95% от НЗОК, за деца до 14 година с остри болести, като се реши редките болести да бъдат разисквани настрана.

Дискусията не престава. Очаквайте детайлности!

Източник: news.bg
PromoMall.bg