Болници от Българска болнична асоциация (ББА) прегледаха 1992 души в

...
Болници от Българска болнична асоциация (ББА) прегледаха 1992 души в
Коментари Харесай

Болници от ББА прегледаха с 40% повече хора в малки населени места спрямо 2021 г.

Болници от Българска болнична асоциация (ББА) прегледаха 1992 души в дребни обитаеми места през 2022 година или с 40% повече по отношение на миналата година. Това излиза наяве от оценката и резултатите на програмата за обществена отговорност " Забавно лято, грижовна есен “ на фондация bCause в съдействие с ББА и финансовата поддръжка на Филип Морис България. През есента на 2022 година бяха проведени прегледи от лечебни заведения от ББА за възрастни хора в 26 обитаеми места от тютюнопроизводителни райони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се организираха в интервала 10 октомври – 3 ноември.

1202 от прегледаните хора са ходили на доктор експерт през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите са 63%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е доста повишаване спрямо миналата година, когато регистрираните сходни случаи от лекарите са били 8%. Установени са 343 случая на болести, незнайни досега на пациентите.

" Благодарение на опцията да се включим в плана " Забавно лято, грижовна есен " ББА и лечебни заведения членове на организацията работят по един от целите, заложени в Националната здравна тактика, въпреки тя да не се ползва към момента на процедура. Това е повишение на здравната просвета на популацията и развиване на профилактиката и предварителната защита. Именно областите, в които има дефицити в опазването на здравето, са значими за ББА и задачата, която следваме е да работим на всички вероятни равнища за по-добра здравна система в България “, разяснява адв. Свилена Димитрова, ръководител на ББА. Тя благодари на всички лекари, присъединили се в самодейността за постигане до възрастни хора, които имат усложнен достъп до здравна помощ.

Екипи от лекари експерти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни заболявания организираха прегледи по места съгласно декларираните потребности. Прегледите се реализираха от медици от лечебните заведения МБАЛ " Хигия “, Пазарджик, МБАЛ " Света София “, София и УМБАЛ " Медика “, Русе – които са членове на ББА, в следните обитаеми места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица,

Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани ограничения за предварителна защита от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни проучвания. Сред предписани ограничения за лекуване са стационарно лекуване, оперативно лекуване, постоянно приемане на предписаните медикаменти от лекуващия доктор, промяна на досегашна терапия.

В село Черник лекарите са записали изострен инфаркт. Пациентката е била ориентирана за незабавна хоспитализация с реанимационен екип. В обитаемото място е регистрирано, че постоянно се неглижират по-сериозни здравословни положения.

В Кубрат е установено, че има доста неосигурени младежи, които не се лекуват навреме. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова опция да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен " се реализира в тютюнопроизводителните райони на страната - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен от 2015 година насам. Програмата се реализира от Фондация BCause и е напълно финансирана от Филип Морис България като част от самодейностите на компанията за корпоративна обществена отговорност и световната й тактика за стабилно развиване. Освен здравни грижи програмата обгръща още и областите обучение и предприемачество.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен " през 2015 година тя се развива в 26 дребни обитаеми места, в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни района. Над 3 250 деца сред 7 и 14 година се включиха в образователно-приключенските академии и 117 учители бяха подготвени в новаторски преподавателски способи. Проведени са повече от 7 800 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади бизнесмени получиха образование и поддръжка за своите бизнес хрумвания. Досега в програмата са вложени общо към 1,3 милиона лв..

“Забавно лято, грижовна есен " е притежател на редица влиятелни награди за цялостна корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване, както и за принос в сферите на образованието, здравната грижа и поощряване на предприемачеството в България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР