Болницата в Свищов продължава да се пълни с пациенти, лекарите

...
Болницата в Свищов продължава да се пълни с пациенти, лекарите
Коментари Харесай

Трябва да се преценяват внимателно индикациите за хоспитализация на пациентите в Ковид отделенията

Болницата в Свищов продължава да се цялостни с пациенти, лекарите са изморени, а наличието на доброволците няма да реши проблемите. Това е наблюдението на депутатите от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов и доктор Илиян Тимчев, които влязоха преди два дни в коронавирус отделението на свищовската болница след апела на здравния министър за помощ, защото диспансерът остана без лекари.

„ Обстановката е сериозна, всеки ден се одобряват пациенти. Според мен като доктор в цялата страна би трябвало да се уточняват индикациите за хоспитализация на пациентите. Колегите са оптимално активизирани, има лекари и сестри в болничното заведение, само че над 90% от сътрудниците са в пенсионна възраст и имат съпътстващи болести “, съобщи проф. Георги Михайлов пред БТВ. Той посочи, че в свищовската болница има към 30 пациенти с Ковид-19.

Проф. Михайлов сподели и двата съществени казуса в здравната система на България: „ Това са застаряващият кадрови състав и неприятната материална база, в това число и в болничното заведение в Свищов. В екстремалните условия, в които се намираме, тези проблеми основават дефицити “. По думите му доста от лекарите карат 12-часови смени и се постанова да обслужват цялата болница.

„ Нашето наличие тук няма да реши проблемите. Болницата има потребност от лекари, а ние ще останем тук колкото е належащо “, заключи социалистът.

Проблемите в свищовската болница не са по-различни от обстановката във всяка общинска болница в страната, счита и доктор Илиян Тимчев. Той дружно с сътрудника си народен представител от Българска социалистическа партия от началото на седмицата работи там, защото от диспансера сигнализираха, че лекари няма и приканиха за помощ.

„ Основният проблем е кадровият проблем и неприятната материална база. Повечето от назначените лекари са в пенсионна или предпенсионна възраст, с голям брой хронични болести. В момента някои от тях са и носители на вируса. “ Това изясни депутатът от Българска социалистическа партия доктор Илиян Тимчев в ефира на радио “Фокус„.

„ Само трима лекари обслужват всички пациенти, настанени в болничното заведение. Те са напълно виновни за болните от приема им до тяхното изписване “, съобщи социалистът. Той посочи, че това е многопрофилна болница, превърната особено в Ковид болница, защото пациенти с други недоволства сега не се одобряват и отделенията стоят празни.

„ Когато дойдохме се случи по този начин, че пациенти чакаха от сутринта до 14:00ч. в коридорите. Болницата нямаше физическата опция да отсее кой ще остане в отделението и кой ще бъде на домашно лекуване “, описа още доктор Тимчев. Той заключи, че болничното заведение не разполага с реанимация, по тази причина нуждаещите се биват превозени в незабавната помощ на прилежащи общински лечебни заведения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР