Болницата в Девин е на колене пред ЕТ Анри 64“

...
Болницата в Девин е на колене пред ЕТ Анри 64“
Коментари Харесай

Болницата в Девин на колене пред ексшеф на БЛС след 13-годишна сага

Болницата в Девин е на колене пред Едноличен търговец „ Анри 64 “ на доцент доктор Андрей Кехайов - някогашен ръководител на Българския лекарски съюз, който е президент на Югоизточно европейския медицински конгрес.
Въпреки, че се пребори за неоснователна в цялостната степен рекламация на сдружението - снабдител на гориво допреди 2009 година, въпреки всичко по-голямата част от желае на търговеца бе приет за действителен, а доктор Кехайов държи да си го получи.  
Според шефката на МБАЛ Девин Радка Грозданова , при дълг от 313 354 лева до сегашния миг болничното заведение е платила на компанията сумата от 342 837 лева, само че след 24 запора се чака от нея да ù заплати още 260 хиляди лв..

(МБАЛ - Девин)
С нищожните доходи обаче, които осъществя на месец, дребната общинска болница ще банкрутира, в случай че го направи.
От „ Анри 64 “ разпространиха до локалните медии мнение, в което оповестиха, че ще се съобразят изцяло с постановеното и няма да оспорват решението на Районния съд в Смолян.
Като обществено виновен сътрудник на лечебни заведения в област Смолян, Едноличен търговец „ Анри – 64 “ желае скорошното привършване на траялите повече от 13 години правосъдни и изпълнителни производства. Случаят касае отговорности на МБАЛ - Девин  ЕАД за доставени консумативи преди към 15 години. Поради недалновидната политика на мениджмънта на лечебното заведение и несъблюдение на правосъдно решение от 2009 година отговорностите на болничното заведение в годините са нарастнали доста, което слага пациентите пред риск “, се споделя в обръщението.
От компанията сочат, че Едноличен търговец „ Анри – 64 “ неведнъж е правил опити за непринудено погасяване на отговорностите на МБАЛ-Девин ЕАД, като другите управления не са били в нужната степен решителни за това.
Те признават за състоятелен дълг на МБАЛ - Девин към 17.02.21 година в размер над 260 000 лева, „ заради висшия интерес на пациентите “.  
След решението на съда от компанията изпратили покана до управлението на МБАЛ - Девин и до кмета на община Девин за правене на съглашение и проект за непринудено погасяване на отговорностите, „ които да не слагат в риск активността на лечебното заведение “.
Нещо повече, воден от дългогодишната си обществено ангажирана политика, доцент доктор Андрей Кехайов съобщи, че  при погасяване на отговорностите ще направи подаяние на МБАЛ- Девин ЕАД.  С това се опровергават всички изказвания, че единствената цел на Едноличен търговец „ Анри – 64 “ е да получи дължимите му се по закон и в осъществяване на правосъдните актове суми. Надделяващ е публичният интерес в активността на Едноличен търговец „ Анри – 64 “, са безапелационни от компанията.  
Според тях не може да бъде вменявана отговорност на  кредиторите за метода, по който лечебното заведение е употребило личните си финансови запаси.
Едноличен търговец „ Анри-64 “ е понасял както финансови, по този начин и персонални вреди от неналичието на ангажираност и от осъзнато от страна на управлението на болничното заведение държание за значимостта на тази болница за района. Това да прехвърляш своята отговорност, насаждайки усещане, че съществуването на лечебното заведение би трябвало да е за сметка на активността на друго лице - заемодател, който съзнателно е  изпълнил уговорките си по подписаните контракти, е аморално и опонира на положителните търговски практики “, се сочи още в обръщението.
 Втора инстанция: Касата би трябвало да заплаща и надлимитна активност Втора инстанция: Касата би трябвало да заплаща и надлимитна активност
И на втора инстанция общинската болница в Девин завоюва дело против Районната здравноосигурителна каса – Смолян. То е за осъществена...
От компанията считат, че имат съображение да търсят отговорност за вреди, нарушена известност и професионален престиж, нанесени от управлението на болничното заведение, прокуратурата и локалната изпълнителна власт към Едноличен търговец “Анри-64 “ и персонално към доцент доктор Андрей Кехайов.
Неразбирателството с болничното заведение и към днешна дата е реалност, макар решението на съда. От управлението на лечебното заведение настояват, приетият дълг не е 260 хиляди, а 234 хиляди лв..
„ Т ова мнение, което през днешния ден стана към този момент и обществено известно, е съгласно мен защитна реакция. Видях в някои медии заглавие от рода " Съдът призна задълженията на МБАЛ Девин ". Действително има решение на съда по заведеното от нас дело, което решение е в интерес на МБАЛ - Девин. Тоест, и съдът дефинира като непозволено настояването на " Анри 64. Така, че задоволена е молбата на болничното заведение за това, че бяхме принудени по правосъден ред да спорен желаната от него сума “, съобщи изпълнителният шеф на болничното заведение Радка Грозданова.

(Радка Грозданова - изпълнителен шеф на МБАЛ - Девин)
 Местни подариха храна за болничното заведение в Девин Местни подариха храна за болничното заведение в Девин
Жителите на селата от Община Доспат подариха хранителни артикули на болничното заведение в Девин. В края на септември лечебното заведение беше обяве...
Тя напомни, че през 2017 година по искане на същата компания потегли изпълнителното дело за продажба на болничната постройка. Началната й оповестена цена беше 1 211 250 лева Процедурата бе преустановен преди търгът да се организира.
Това стана, макар многократната ни преписка, доказваща нашето искане да преразгледат дълга, тъй като фактически тяхната сума не кореспондираше с нашите данни в счетоводството. Общото обвързване на болничното заведение към Едноличен търговец " Анри 64 " е било 313 354 лева и не е доставка на консумативи, а на гориво. До сегашния миг компанията е получила от болничното заведение 342 837 лева Общо по това дело болничното заведение е платила 378 754 лв., тъй като има правосъдни разходи, заплащания на частни правосъдни реализатори. Изхождайки от обществената значителност на това лечебно заведение, защитавайки ползите му и нуждата от него просто е неизпълнимо настояването на тази компания в този тип. И защото от тях не получихме схващане и подпомагане, бяхме принудени по правосъден ред да спорен дълга и съдът реши, че ние сме прави “, уточни Грозданова.
По думите й двете страни непрекъснато се разминават във връзка с дълга.
Ние постоянно сме били с вяра, че ще има схващане. По тяхно искане делото беше прекъснато, с цел да се споразумеем. Предложихме нашето виждане. Дори с желанието си да подпишем съглашение преведохме 20 000 лв.. Бяхме подготвени на съглашение, само че не и това, което те желаят. Все отново това е една дребна общинска болница и ние минимум от тях чакахме недоумение, знаейки че компанията се управлява от доктор, който знае положението на общинските лечебни заведения, знае и какви доходи осъществяваме “, разясни Радка Грозданова.
Сега от болничното заведение считат да провеждат акция посредством медиите и да се извърнат към популацията на трите общини – Девин, Борино и Доспат, с цел да се съберат нужните средства за погасяването на дълга към доктор Кехайов.  
 Болницата в Девин - на ръба на продажба на обществен търг Болницата в Девин - на ръба на продажба на обществен търг
Районният съд в Девин съумя да изпревари с един ден обществената обмен на болничното заведение в родопския град, съобщи кореспондент на Actualno.com....
Иначе тази болница би трябвало три месеца да работи без да заплаща заплати, консумативи, медикаменти. Или би трябвало да затвори. В условия на изострен недостиг на медицински фрагменти, лекарите би трябвало да останат без заплати. Като се има поради, че това касае една дребна общинска болница, която седем години се пробва да се стабилизира, доста от кредиторите подходиха по напълно друг метод. Мога да изброя най-малко 10 от тях, които се отхвърлиха тотално от лихвите. Някои отстъпиха част от отговорностите, които имахме към тях, тъй като знаят, че болничното заведение е витално нужна на хората и би трябвало да действа. Ако всички си претендираха и лихвите, още тогава трябваше да затворим. А със затварянето ù освен популацията ще остане без лекарска грижа, само че и самите кредитори в никакъв случай нямаше да си получат парите “, добави изпълнителният шеф.   
Съдът постанови, че настояването за 49 хиляди лв. лихви е непозволено, както и адвокатски хонорар от 9300 лв.. Неслучайно е присъдил компанията да поеме заплащането на разноските от 3000 лв. на болничното заведение.  И още веднъж имаме разминаване в разсъжденията си, тъй като нашите планове на база на правосъдното дело демонстрират, че приетият ни дълг е 234 хиляди, а той написа 260 000 “, добави още Грозданова.
От края на предходната седмица тя е отправила писмо до кмета на Девин Здравко Иванов, в което му разказва в детайлности обстановката.  
Тя предлага да бъде направен обстоен отчет за взаимоотношенията сред МБАЛ Девин и Едноличен търговец „ АНРИ-64-Андрей Кехайов “, който да бъде изпратен до Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите за решение.
Предлага публично да бъде проведена акция за набиране на финансови средства от популацията на трите общини, с цел да се погаси дългът. „ В противоположен случай, лечебното заведение ще бъде затворено, защото са неизпълними настояванията на Едноличен търговец „ АНРИ-64-Андрей Кехайов “ в този тип “, акцентира шефката на лечебното заведение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР