Болница „Лозенец” няма да премине към Софийския университет, за което

...
Болница „Лозенец” няма да премине към Софийския университет, за което
Коментари Харесай

Болница „Лозенец” няма да премине към Софийския университет

Болница „ Лозенец” няма да премине към Софийския университет, за което се чуха апели на студенти в обществените мрежи. Това стана ясно на среща сред министъра на опазването на здравето и ректора с ученици на Медицинския факултет.

Преди десетина дни държавното управление реши болница „ Лозенец” да бъде преструктурирана в първата национална педиатрична болница през идващите 6 месеца.

Това сложи въпроса обаче какво се случва с личния състав, преподавателите и студентите.

По данни на здравното министерство в нея работят 500 медици. От тях към 120 лекуват деца. Останалите ще бъдат разпределени в други лечебни заведения, само че няма да останат без работа.

Студентите пък също продължат следването си. За тях лечебното заведение е образователна база.

Студентите от Медицинския факултет на Софийския университет бяха поканени на среща с министъра и ректора. За следващ път не пожелаха да беседват с медиите.

„ Мисля, че ги убедихме, че в никакъв случай не е стоял въпросът за закриване на факултета или привеждането му в такова положение, което да не даде нужното качество на обучението”, означи здравният министър Кирил Ананиев.
Промените в болница „ Лозенец ”: Студентите от Медицинския факултет в СУ готвят митинг Недоволството се провежда в обществените мрежи
„ Ще търсим техническите решения на всички въпроси”, съобщи ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

bTV разполага с аудиозапис, за който се твърди, че е изработен по време на среща сред декана на факултета проф. Любомир Спасов със студенти предходната седмица. На записа се чува, че слушателите са призовани да изискат болничното заведение да премине към Софийския университет: „ Нашето искане е доста просто – болница „ Лозенец” към Софийския университет. Затова желаех да ви видя. Да ви кажа какво би трябвало да мислите, защо би трябвало да се борите и да отбраните, вас да отбраните, тъй като това: „ Ще ви преместим там или там” е фалшив нюз. Това няма по какъв начин да стане”.

В края на предходната седмица започнаха да се популяризират апели в обществените мрежи с хаштаг „ Спаси Медицинския факултет”.

Здравният министър съобщи, че няма да допусне прекосяването на болничното заведение към университета.

„ Това значи да стане комерсиално сдружение. Ние няма да позволим единствената многопрофилна детска болница да е комерсиално дружество”, безапелационен беше Ананиев.
Кирил Ананиев: Болница „ Лозенец ” има над 30 млн. лв. задължения Директорът проф. Любомир Спасов ще освободи поста си, откакто болничното заведение стане педиатрична
Проф. Спасов, който е и шеф на болница „ Лозенец”, не откликна на поканите ни за изявление.

В сряда университетския съвет на Софийския университет ще разисква проблема с Медицинския факултет, а в четвъртък депутатите от здравната комисия в Народното събрание ще разиска превръщането на болница „ Лозенец” в първата национална педиатрична болница у нас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР