Болница Лозенец (бел. ред. - известна и като Правителствена болница)

...
Болница Лозенец (бел. ред. - известна и като Правителствена болница)
Коментари Харесай

Ананиев обещава, че Медицинският факултет няма да си отиде заради Правителствена болница

" Болница " Лозенец " (бел. ред. - известна и като Правителствена болница) като многопрофилна детска болница ще бъде предопределена за лекуване единствено на деца. Това обаче не значи, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лекуването на деца. Болницата ще бъде преобразувана посредством вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са директно свързани с лекуването на деца, ще бъде прелокирани към другите академични лечебни заведения в София, които са профилирани в даденото лекуване за възрастни хора ". Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по отношение на ориста на известната болница в утринния неделен блок на bTV.
С думите си де факто Ананиев удостовери, че отделенията, които не са свързани с детско лекуване, ще бъдат затворени и преместени. Въпреки това, здравният министър сподели, че Медицинският факултет ще продължи да действа, като няма никакъв проблем за актуалните и бъдещите студенти. На експертите в болничното заведение пък ще им бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се трансферират на друго. При всички положения работа ще бъде открита за всички, сподели Ананиев. Здравният министър е безапелационен, че преподавателите и работещите в болничното заведение ще запазят своите университетски длъжности, а настоящата акредитация на факултета ще се резервира до приключване на съответния интервал .
Реално последното изявление - за приключване на съответния интервал на акредитацията, удостоверява опасенията на студени от Медицинския факултет, че той не може да се реалокира в друга болница все още. Тези опасения бяха изказани и пред Actualno.com. Друго от опасенията на студентите гласи, че те не могат да бъдат преразпределени по други лечебни заведения, тъй като няма толкоз потенциал за вдишване на хора в другите лечебни заведения . А на 13 декември следва съвещание в Народното събрание по въпроса с Правителствена болница. Но здравният министър даде обещание, че няма да има заплаха за бъдещето на Медицинския факултет.
Според Ананиев обаче преструктурирането е нещо хубаво, тъй като щяло да има нова детска болница на цената от 35-40 млн. лв., а другояче, в случай че трябвало да се строи детско заведение, ще отидат 150 млн. лв.. Имало и заричане от Европа да се търси метод за европейско финансиране.
Болничното заведение разполага с към 220 кревати. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са нужни двойно повече. Предвижда се и построяването на още един корпус с топла връзка сред към този момент съществуващата постройка и новата.
Вчера ректорът на СУ " Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков акцентира, че по този въпрос никой " не се съветвал с тях и не са били били известени ", напомня БГНЕС.
" В развиването на своята образователна база от университета са вложили доста средства, а преподавателският състав е напълно на щат в болничното заведение. Как ще се отрази тази смяна на болничното заведение и Медицинския факултет обаче към момента остава неразбираемо. Още не знаем, тъй като не знаем защо преструктуриране става дума. Единственото, което до момента е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болничното заведение да не бъде към Министерски съвет. Тя не е държавна болница, 80% от лекуващите се там пациенти са в действителност просто жители. Ако Министерски съвет е решил към този момент да няма подобен контингент, това е един от методите. Има и други способи да се прекрати това ", сподели проф. Герджиков и добави: " Смущението им идва от това, че имаме един акт, от който не са ясни следствията. Трябваше да се излезе с цялостна идея, с цел да е ясно през цялото време ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР