Болните в София получават най-много пари на ден обезщетение, показват

...
Болните в София получават най-много пари на ден обезщетение, показват
Коментари Харесай

Взимаме по 45 лева на ден обезщетение, когато сме болни

Болните в София получават най-вече пари дневно обезщетение, демонстрират данните на Национален осигурителен институт за деветте месеца на предходната година. Средно дневно хората с болничен в столицата взимат по 53 лв.. Средното обезщетение при за краткотрайна нетрудоспособност поради заболяване в страната е било 45 лв. дневно.

В Стара Загора компенсацията е приблизително по 49,28 лв., във Варна – 45,26 лв., почти колкото и в София област. Най-ниски за компенсациите за краткотрайна нетрудоспособност поради заболяване в Благоевград – едвам по 34 лв. дневно, Кюстендил – 36,88 лв. и Хасково – 37,14 лв..

Под 40 лв. взимат хората, които не вървят на работа във Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Силистра, Сливен и Смолян, демонстрират още данните на Национален осигурителен институт. Средно за страната за един болничен лист са плащали по 320 лв..

Мъжете, защото получават по-високи заплати, взимат и по-високи компенсации, когато са болнични. Средната сума е 47,14 лв., до момента в който дамите взимат по 43,24 лв..

За деветте месеца на предходната година лекарите са издали съвсем 2 милиона болнични листове и по тях са планети 640,328 млн. лв., като общо са дадени компенсации за близо 14,3 милиона работни дни.

Колко българи са получили компенсации за болест през предходната година

Първите три дни от болничния се заплащат от работодателя, а идващите от Национален осигурителен институт, като сумата е 80 на 100 от дневното ни трудово заплащане, върху което ни внасят осигуровки.

Най-много първоначални болнични листове са издадени за от 4 до 7 дни – над 726 000, а тези от 8 до 14 дни са близо 700 000. До три дни са били към 340 000 от болничните листове, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.
 istock istock
Най-честата диагноза за деветте месеца на минлата година, на база на която са издали болничен, е била COVID-19 - Идентифициран вирус, като такива е посочена в 11% от издадените листове. Тази диагноза се употребява, когато COVID-19 е доказан посредством лабораторно проучване, без значение от тежестта на клиничните признаци или признаци. Следват диагнозите Неуточнена вирусна зараза и Остра зараза на горните дихателни пътища – с по 8% дял.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР