Болните с псориазис истински страдат. Заради кожните белези трудно създават

...
Болните с псориазис истински страдат. Заради кожните белези трудно създават
Коментари Харесай

Д-р Недушева: Биологичната терапия е облекчение и за нас, и за пациентите с псориазис

„ Болните с псориазис същински страдат. Заради кожните белези мъчно основават контакти, тормозят се, че ще останат самотни, няма да съумеят да основат фамилии. Биологичната терапия е в действителност революционна и огромно облекчение и за нас, и за пациентите “. Това споделя кожният лекар от Плевен доктор Калинка Недушева във видео подкаста „ Псориазисът не е единствено кожа “ на Института за здравно обучение.

По думите й до този миг терапиите са се свеждали единствено до усмиряване на признаците.

„ Много постоянно болните с псориазис споделят, че когато са в градския превоз или на друго публично място, хората се отдръпват от тях, тъй като си мислят, че тези червени, лющещи се плаки по тялото им са заразни и се опасяват. Болните мъчно завързват другарства, тормозят се, че няма да имат семейство и деца, тъй като никой няма да ги желае “, споделя доктор Недушева.

Кампанията на Института за здравно обучение споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от подлата болест и намерили метод да се оправят с нея дружно със своите лекари. Пациентите описват за страданията, които са претърпели, за очакванията, които са имали, за поддръжката на своите половинки и за пътя, който са минали до срещата с верния доктор. Целта е да се даде кураж и на други, тъй като псориазисът не е присъда – той може сполучливо да се управлява.

„ Бях жив мъртвец. Не можех да ставам, не можех да се движа, бях измършавял с 30 кг. Изпитвах страшни болки, тъй като ми се отключи псориатичен артрит. Който мисли, че псориазисът е безобидна кожна болест, доста бърка. Познавам хора, които си отидоха от нея “, споделя пациентът Пламен Янчев.

Той е някогашен боен. С диагнозата се сблъсква преди 20 години и първоначално съумява да я управлява с познатите средства – мехлеми, фотолечение, Но те стопират да оказват помощ. И Пламен търси помощ – от експерт на експерт, от град на град. Продължава да слабее, постоянно влиза в болница, не може даже да стане от леглото, камо ли да работи или да се грижи за околните си. Спасението намира при доктор Недушева.

„ Все още блестящо си припомням по какъв начин съм го съблякла за прегледа, седнал е на кушетката и потреперва от втрисанията, един подобен изпит, със мъченически израз, доста слаб, цялата му кожа алена, щедро се лющи, цялото му създание излъчваше страдалчество. Аз си споделих – но аз съм елементарен амбулаторен кожен лекар, не разполагам с арсенала на болничното лекуване, тъкмо аз ли ще му оказа помощ? Но ти нямаш избор, тъй като благоденствието на пациента е преди всичко “, споделя доктор Недушева.

Тя взема решение да го включи на биологична терапия, като единствена към оня миг нова опция. Първоначално е скептична, само че резултатите надвишават упованията й – Пламен стартира бързо да се оправя. Кожата му се почиства, болките изчезват, стартира да се храни.

„ Тя ме избави, безусловно. Ако бях просрочен още малко, евентуално нямаше да оцелея. Бях нов човек, започнах да се възвръщам, потеглих и на работа “, споделя Пламен. 

Биологичната терапия се заплаща напълно от Здравната каса, като преди този момент пациентите минават специфична комисия, с цел да бъдат утвърдени за нея.

Псориазисът не е нормално кожно заболяване, а страдалчество, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте болести, приети от СЗО за извънредно значими за актуалния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде съпоставено, а в някои случаи даже да надвишава това на диабета, тежката меланхолия, инфаркта и някои онкологични болести като рака на гърдата.  80% от пациентите с псориазис оповестяват, че той въздейства отрицателно върху живота им. Доказано е, че поради страданията и дискомфорта, който изпитват поради болестта, пациентите постоянно протягат ръка към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи субстанции.

В международен мащаб, болестта визира към 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднообразно при мъже и дами. Има го във всички раси, само че европеидната е по-често наранена. Болестта се демонстрира на възраст сред 11 и 45 години, само че може да се появи на всяка възраст. Особено интензивно е заболяването  през пубертета. Всяка година към 20 000 деца в света под 10 година се  диагностицират с псориазис.

В последните години е открито, че псориазисът е освен кожно, а редовно заболяване, т.е. визира и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да докара до инвалидизация. Появява се при към 30% от пациентите с оток, зачервяване, стопляне, утринна вдървеност и дисторция на ставите. Пораженията на ставите най-често се откриват няколко години след кожните, само че понякога  артритът може да  възникне по едно и също време или да предшества кожните промени. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, само че могат да се обиден и огромни стави и гръбначния дирек.

Пациентите с псориазис постоянно имат и съпътстващи болести на сърдечно-съдовата система, диабет вид 2, метаболитен синдром.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР