Болните от туберкулоза в България намаляват през последните 9 години,

...
Болните от туберкулоза в България намаляват през последните 9 години,
Коментари Харесай

До 2050 г. туберкулозата трябва да бъде ограничена до 1 болен на 1 милион души

Болните от туберкулоза в България понижават през последните 9 години, оповестиха експерти в Министерството на здравеопазването във връзка Световния ден за битка с това заболяване.
През предходната година в страната е имало 1462 заболели. От 2007 до 2017 година заболяемостта е спаднала от над 37 до под 20 на 100 хиляди от популацията. За това е помогнала и Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата.
Какви са трендовете? Броят на мъжете, наранени от заболяването, е над два пъти по-голям от броя на дамите. Броят на децата до 17 година съставлява сред 9 и 10% от всички случаи на туберкулоза в страната.
Независимо от наклонността за понижаване на туберкулозно болните, към момента има райони в България, в които заболеваемостта е над междинната за страната. И в челото на тази нежелана ранглиста са областите Видин, Габрово, Перник, Сливен, Враца и София област.

Специалният ни посетител в Часът на здравето през днешния ден е доцент Донка Стефанова , фтизиатър с над 45 години процедура, началник на Клиниката по белодробна туберкулоза към профилираната болница „ Света София “, републикански съветник по белодробни заболявания.  Доц. Донка Стефанова Снимка: Георги Нейков, БНР

Туберкулозата е антична болест. И през днешния ден тя е огромен обществен проблем.

Бавно и гладко заболеваемостта понижава. Но се появяват нови форми, които не разрешават смъртността да намалее.

Туберкулозата от дълго време излезе от мелодрамите, от учебниците по истори я и литература. И през днешния ден тя лишава живот…

Най-разпространена е в Африка и Евразия, само че по този начин или другояче се среща във всички страни, туберкулозният бактерий „ пътува “ безвизово по света.

Освен другите фактори, особено за Африка способства и ХИВ/СПИН – който е гориво за туберкулозата…

Но няма обществена група, която да е напълно предпазена от болестта. Всички сме на експозиция…Все отново по-уязвими са хората с отслабен имунитет – заболели, бежанци, пандизчии, безпризорни, наркомани…

С най-голяма заболеваемост е белодробната туберкулоза, само че съвсем няма орган, който да не боледува от това заболяване (няма единствено по нокти и косми).

Белодробната туберкулоза е заразната и по тази причина – най-опасната.Инфекцията още не значи болест.
Инкубационният интервал може да продължи години, години.

Диагнозата се слага с имунологични и кръвни проби, кожна проба манту, рентгенова фотография, микробиологично проучване.

Лечението продължава от 6 до 36 месеца. Необходимо е самообладание, значимо да не се прекъсне лечението при признаците на възстановяване на болния.

Специфичната профилактика – имунизация и реимунизация, не защищава 100%. Но имунизацията е изключително скъпа поддръжка за организма в детска възраст.

              ФАКТ: Всеки 20 секунди в света умира туберкулозно болен.

През този месец беше извършена акция за информиране и безвъзмездни прегледи за туберкулоза, само че такава самодейност ще има и през септември, акцентира доцент Стефанова. Освен това целогодишно диагностиката и лекуването на туберкулозата е безвъзмездна, даже и за здравно неосигурените хора.

Чуйте целия диалог на Георги Нейков с доцент Донка Стефанова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР