Болните от морбили у нас вече надхвърлят 780 души, съобщи

...
Болните от морбили у нас вече надхвърлят 780 души, съобщи
Коментари Харесай

Близо 800 души у нас са болни от морбили, национален щаб предприе спешни мерки

Болните от морбили у нас към този момент надвишават 780 души, заяви националният здравен контрольор Ангел Кунчев. Днес в София заседава щаб за битка с рисковото заболяване, който набеляза спомагателни ограничения против него, оповестява Българска национална телевизия.

``
реклама

Заболелите от морбили тази година са 40 пъти повече спрямо предходната. Най-много са в София - две трети от инфектираните. Голям е броят им и в област Благоевград, заболели има в Пазарджик, Бургас, Перник и Пловдив. Над 90% от случаите са измежду ромското население.

Най-важното в битката с морбили е да бъдат ваксинирани децата до 18-годишна възраст. Затова една от основните ограничения е инспектори от районните инспекции още по интензивно да оказват помощ в издирването на неимунизирани деца в детските и образователни заведения.

И при персоналните лекари ще се ревизира за деца, които нямат имунизация за морбили. Освен това инспектори от районните инспекции ще работят с медицинските експерти в лечебните заведения за ранно разкриване на болестта.

Доц. Лили Маринова, Регионална здравна ревизия - София: Когато към този момент излезе обрива е ясно, че има някаква шарка. Хубаво и значимо е сътрудниците да мислят ориентирано за морбили, изключително когато имаме висока температура с кашлица, с конюнктивит или диария - още преди да е излязъл обрива.
Морбили е едно от най-заразните болести. Първата имунизация е когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12 години. Едва тогава се счита, че към този момент е построен имунитет. Възрастни, които не са ваксинирани, също се разболяват. Днес от инспекцията в Русе оповестяват за нов случай в града 39-годишен мъж, който е признат за лекуване в Инфекциозното поделение на Русенската болница.

Д-р Маргарита Николова, шеф на РЗИ - Русе: Да се надяваме да няма втори подобен случай, нека да се ограничи единствено до него. Вероятно по този начин ще стане, защото жена му и двете му деца са ваксинирани.
България е на шесто място в Европа по разпространяване на морбили. Добрата вест е, че се усилва броят на родителите, които са чули за заплахата и сами търсят персоналните лекари за имунизация.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР