Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади,

Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади, ...

Големите проблеми с диабета у нас, засяга все по-млади.


Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади, а превенцията на болестта и достъпът до лекарства продължават да са много трудни.

Такива предупреждения изказва председателят на Националната асоциция на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова, цитирана от БГНЕС.

Храните, които ни разболяват

Учени определиха опасното за здравето увеличаване на теглото

Около 2000 са българите под 18-годишна възраст, които страдат от болестта. Общо болните у нас са половин милион, като 40% не са наясно със състоянието си, цитира данни Котова.

Утре, 14 ноември, е Световният ден за борба с диабета.

„Най-тревожното и страшното е, че възрастовата граница пада доста. В последните една-две години се наблюдава, че възрастта, при която се отключва диабетът вече е най-ранна. Най-малкото регистрирано дете с диабет е на 8 месеца”, заяви председателката на НАДМХД.

Качеството на лечението на болестта и това на предлаганите у нас инсулин и други медикаменти не е проблем. Нарастването на болните се случва заради изключително ограничения достъп до лечение и лекарства, твърди Котева.

Проблемът не се решава от сменящите се здравни министри, изтъкват от асоциацията.

Да се лишаваме от сън е твърде опасно. Вижте защо

Ново откритие: Диетичните напитки ни карат да дебелеем

„Когато децата навършат 18 години автоматично минават в групата на възрастните, което значи, че нямат право вече на 1100 тест ленти годишно, а на 450 безплатно. Младите хора трябва да показват лоши резултати, за да получават добър инсулин, който е подходящ за лечението им”, даде пример Елисавета Котова.

В Европа няма държава с ограничение върху броят тест ленти, нито с фиксирана дата, на която да си вземеш инсулина.

„Тази икономия и това спестяване от тези консумативи и инсулин водят да усложнения. Когато дойдат усложненията държавата от къде ще намери пари, за да помогне на хората, стигнали до това усложнение и защо трябва да се стига до него, при положение че има добри медикаменти, а ти си ограничен, защото има някакви критерии без обяснение”, коментира председателят на НАДМХД.Какво правят с нас изкуствените подсладители

Учени: Човешкият мозък може да произведе собствена захар

Тя обаче допълва, че в последните години се е увеличила информацията з за болестта в училищата и преподавателите са по-подготвени да реагират при криза на дете с диабет.

Котева обаче отчита, че мерките за превенция трябва да се подобрят и самите семейства трябва да са по-наясно какво представлява болестта.

 „Хората над 35-40 години да започнат да мерят кръвната си захар поне веднъж годишно, ако не по-често. Там, където в семействата е имало и има хора с диабет, трябва да обръщат повече внимание на себе си, и да правят по-често изследвания, за да са спокойни, и да хванат проблема на време”, съветва тя. 

Източник: vesti.bg