Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади,

...
Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади,
Коментари Харесай

Големите проблеми с диабета у нас, засяга все по-млади

Болните от диабет у нас нарастват и стават все по-млади, а предварителната защита на заболяването и достъпът до медикаменти не престават да са доста сложни.

Такива предизвестия изрича ръководителят на Националната асоциция на децата и младежите с диабет Елисавета Котова, представена от БГНЕС.

Храните, които ни разболяват

Учени дефинираха рисковото за здравето увеличение на тежестта

Около 2000 са българите под 18-годишна възраст, които страдат от заболяването. Общо болните у нас са половин милион, като 40% не са наясно със положението си, цитира данни Котова.

Утре, 14 ноември, е Световният ден за битка с диабета.

„ Най-тревожното и страшното е, че възрастовата граница пада много. В последните една-две години се следи, че възрастта, при която се отключва диабетът към този момент е най-ранна. Най-малкото записано дете с диабет е на 8 месеца”, съобщи председателката на НАДМХД.

Качеството на лекуването на заболяването и това на предлаганите у нас инсулин и други лекарства не е проблем. Нарастването на болните се случва поради извънредно ограничавания достъп до лекуване и медикаменти, твърди Котева.

Проблемът не се взема решение от сменящите се здравни министри, акцентират от асоциацията.

Да се лишаваме от сън е прекомерно рисково. Вижте за какво

Ново изобретение: Диетичните питиета ни карат да дебелеем

„ Когато децата навършат 18 години автоматизирано минават в групата на възрастните, което значи, че нямат право към този момент на 1100 тест ленти годишно, а на 450 гратис. Младите хора би трябвало да демонстрират неприятни резултати, с цел да получават добър инсулин, който е подобаващ за лекуването им”, даде образец Елисавета Котова.

В Европа няма страна с ограничаване върху броят тест ленти, нито с закрепена дата, на която да си вземеш инсулина.

„ Тази спестовност и това икономисване от тези консумативи и инсулин водят да затруднения. Когато дойдат затрудненията страната от къде ще откри пари, с цел да помогне на хората, стигнали до това затруднение и за какво би трябвало да се стига до него, в случай че има положителни лекарства, а ти си стеснен, тъй като има някакви критерии без обяснение”, разяснява ръководителят на НАДМХД.



Какво вършат с нас изкуствените подсладители

Учени: Човешкият мозък може да създаде лична захар

Тя обаче добавя, че в последните години се е нараснала информацията з за заболяването в учебните заведения и преподавателите са по-подготвени да реагират при рецесия на дете с диабет.

Котева обаче регистрира, че ограниченията за предварителна защита би трябвало да се подобрят и самите фамилии би трябвало да са по-наясно какво съставлява заболяването.

„ Хората над 35-40 години да стартират да мерят кръвната си захар най-малко един път годишно, в случай че не по-често. Там, където в фамилиите е имало и има хора с диабет, би трябвало да обръщат повече внимание на себе си, и да вършат по-често проучвания, с цел да са спокойни, и да заловен казуса на време”, поучава тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР