Болничните директори нямат мандати, което позволява на поста да има

...
Болничните директори нямат мандати, което позволява на поста да има
Коментари Харесай

Защо проф. Генчо Начев е единственият кардиохирург, който оперира в цяла България

Болничните шефове нямат мандати, което разрешава на поста да има безконечни началници. Един от тях беше проф. доктор Генчо Начев, който 16 години управляваше университетската болница " Св. Екатерина " в София. В биографията му там е записан един факт, прочут на всички в здравния бранш, а точно, че професорът е извънредно известен в кардиохирургията и оперира съвсем из цяла България. Там е казано, че професорът е построил клиниките по сърдечно-съдова хирургия в двете най-големи лечебни заведения в България - УМБАЛ " Св. Георги " - Пловдив, на която е систематичен началник от 2002 година до момента, а през 2005 година е оказал помощ за отварянето на кардиохирургията в УМБАЛ " Св. Марина " - Варна.
Проф. Генчо Начев Фотограф: Цветелина Белутова
По принцип лекарите могат да оперират единствено там, където се водят на трудов контракт като хирурзи, с цел да носят отговорност за пациентите. В случая има изключение - всеки четвъртък проф. Начев оперира в Пловдив. Самата болница " Св. Георги " не го крие - на уеб страницата й отпреди години има известие, че професорът продължава да оперира в четвъртък и да съветва гратис всички нуждаещи се от това същия ден.

По думите на завеждащия отделението допреди година проф. Заприн Въжев професорът от София е на цивилен контракт в УМБАЛ " Св. Георги " и като подобен няма право да оперира, а единствено да съветва.

" Според Начев той има позволение от министъра на опазването на здравето да подписа самичък със себе си цивилен контракт и да оперира пациенти по линия на здравната каса, които го избират и заплащат за избор на екип 900 лева + 700 лева за консултация, като по този метод професорът печели в допълнение приблизително 30 хиляди лева на месец единствено от Пловдив, като настрана от това оперира и частни пациенти против хонорар от 3000 до 6000 лева, а настрана болничното заведение му заплаща по 500 лева на всеки опериран пациент. Законите в София и Пловдив са разнообразни, всеки от оперираните от него пациенти може да го опише, като тук не влизат облагите от неговата компания, която продава консумативи на болничното заведение ", споделя проф. Въжев.
Реклама
Според проф. Въжев мирното му взаимно битие като шеф на клиниката с проф. Генчо Начев завършва през предходната година сега, в който Въжев взема решение, че ще пазари освен от посочените две компании за консумативи, само че ще включи и всички техни съперници. В едната от компаниите Начев е бил съучастник преди години.

Така проф. Въжев научава, че проф. Начев е решил Въжев да бъде освободен от работа, като обаче му изяснява, че няма проблем със самия него, а с шефа на болничното заведение проф. Карен Джамбазов. Освобождаването му в действителност се случва, а по-късно Въжев е трябвало да освободи кабинета като завеждащ катедрата по кардиохирургия в Медицинския университет - Пловдив. Не един, а три пъти в границите на болничното заведение, дружно с цялата документи. Така лекарят с три специалности проф. Въжев не може да си откри работа повече от една година.

Той подава сигнали до здравната каса, здравния министър и премиера, от които излиза наяве, че в клиниката се фалшифицира документите, с която проф. Начев оперира, а също така се удължава престоят на пациентите по две клинични пътеки и здравната каса се източва по този метод.

От болничното заведение разясняват, че проф. Въжев е освободен от длъжността началник-отделение по кардиохирургия, тъй като е изминал срокът на трудовия му контракт. След приключване на периода на контракта и прекратяването му проф. Въжев не е бил в трудово правно отношение с лечебното заведение и няма правно съображение за потребление на кабинет. Ректорът на МУ документално е известен за нуждата да обезпечи кабинет за началник на катедра на територията на университета.
Реклама
" Проф. доктор Генчо Начев е основател и един от създателите на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Свети Георги ". Той упражнява методическо управление и практическа помощ, в това число съветва работата на лекарите в това клинично звено на болничното заведение от 2006 година насам. До 2006 година е бил шеф на клиниката по кардиохирургия. Възнаграждението на проф. Начев се дефинира по цивилен контракт, подписан с оглед качеството му на водещ медицински експерт и основен координатор в Експертния съвет по компетентност " Кардиохирургия ", назначен от Министерството на здравеопазването. Размерът на уговореното заплащане се дефинира съгласно броя на пациентите, за които е направил консултация и със своите познания и умения е съдействал за даването на качествената здравна услуга в тяхна изгода. През 2021 година за консултативни прегледи в това звено са платени 150 лева, а избор на лекар/екип не е заплащан ", разясняват от болничното заведение.

Те допълват, че доставката на консумативи за отделението става по реда на Закон за обществените поръчки и изборът се лимитира до стопанските субекти, показали интензивност за присъединяване в обществените процедури и предложили най-ниски цени, а медицинските произведения са хиляди на брой и се купуват на база на постъпили отчети от ръководителите на болнични звена.

В последна сметка здравната каса връчва на болничното заведение протоколи за непозволено получени суми и обстановката стопира до такава степен. Освен Въжев от отделението е освободен още един млад доктор, преди малко назначен за учител в катедрата. С отстраняването му от болничното заведение той престава да има право да бъде учител, споделя проф. Въжев. Според него по този метод избрани лекари монополизират цели специалности и бъдещето на всички хора в тях.
Свързани публикации " Пирогов " на три морета 5 август 2022, 07:12 Защо Варна няма огромна частна болница 5 август 2022, 07:10 Как лекарите станаха крепостни на феодалите в здравната система 5 август 2022, 07:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР