Болни деца чакаха с часове за преглед пред дежурните кабинети

...
Болни деца чакаха с часове за преглед пред дежурните кабинети
Коментари Харесай

Опашки от болни на Коледа: Деца чакаха за преглед с часове пред дежурни кабинети


Болни деца чакаха с часове за обзор пред дежурните кабинети в празничните дни в няколко града в страната. В педиатричното поделение в болница „ Лозенец “ в София се извиха опашки от деца с грипоподобни признаци, някои чакаха с часове.

Снимка: Редакторски екип


Лекарите споделят, че това е общоприета за сезона заболеваемост, която се наблюдаваше преди епидемията от COVID-19, само че поради спазването на противоепидемични ограничения тогава децата боледуваха доста по-малко. В момента децата най-често се заразяват с респираторни вируси, грип и бактериални инфекции.

Ямбол е пред оповестяване на зараза поради рекорден брой заболели деца. Единственото детско поделение в региона е цялостно и при затруднения дребните пациенти се насочват към Стара Загора и Пловдив.

„ Изследванията, които сме правили, демонстрират, че има грип А, има и COVID-19 ”, изясни доктор Недялка Влахова, която работи в Спешното поделение на МБАЛ Ямбол.

А в София се извиха опашки пред кабинетите на педиатрите.

От Коледа насам Александра търси доктор в столицата, който да прегледа 5-годишния ѝ наследник. Кристиян е с висока температура, кашлица и хрема. Вчера чакат три часа за обзор. Сега са отново там, само че към този момент с направени проучвания.

„ Абсолютно несъответстващо. Личният доктор не работи, вероятно работи до 6 часа и има заместваща клиника. Там отидохме даже не можеш да влезеш, цялостно е с по-възрастни хора. Един детски доктор за цялата болница. Вчера тук имаше три пъти повече хора и деца “, споделя Александра Трифонова.

„ Хората са наплашени и гледат оптимално бързо при първи признаци да доведат децата си на обзор. В множеството случаи това претрупва здравната система. Моят съвет е – изчакайте най-малко 24 часа, вижте по какъв начин е детето “, предлага доктор Диана Ненчева, експерт по детски заболявания в УМБАЛ „ Лозенец “.

Снимка: Редакторски екип

Пред поликлиника в столичния квартал „ Младост “ също има опашка от чакащи.

Заради взрива от респираторни вируси родители алармираха и за липса на някои течни антибиотици за деца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР