Болката в ухото може да бъде доста притеснителна и да

...
Болката в ухото може да бъде доста притеснителна и да
Коментари Харесай

Могат ли алергиите да причиняват болка в ушите


Болката в ухото може да бъде много притеснителна и да попречи на ежедневните ни действия. Често срещан въпрос при тези пациенти е дали алергиите могат да причинят болки в ушите.

Отговорът е „ да “ - алергиите могат да допринесат за болки в ушите и развиването на инфекции. Състоянието се предизвиква от възпалителна реакция, провокирана от алергиите, която води до струпване на течност и нараснало налягане в синусите и ушните канали.

В тази публикация ще разгледаме по какъв начин алергиите въздействат на ушите, каква е връзката сред ушните инфекции и алергиите и по какъв начин дейно да се оправим с казуса.

Как алергиите въздействат на ушите

Алергиите са имунна реакция към субстанции, които нормално са безвредни - като полени, акари, домашни любимци и други Когато човек, който е алергичен към тези субстанции, влезе в контакт с тях, организмът му реагира, като освобождава химикали като хистамин, предизвиквайки алергична реакция. Тази реакция постоянно включва признаци като хрема или запушен нос, кихане и сърбеж или сълзене на очите.

Много хора обаче не осъзнават, че алергиите могат да обиден и ушите. В случай на назални алергии възпалението и натрупването на течност в синусите могат да окажат нараснало налягане върху Евстахиевите тръби. Това са дребни тръбички, които свързват междинното ухо с назофаринкса. Евстахиевите тръби оказват помощ за контролиране на въздушното налягане и отклоняване на течността от междинното ухо. Когато те се възпалят заради алергична реакция, това може да докара до чувство за цялост или болежка в ухото, понижен слух и даже проблеми с вестибуларният уред.

Могат ли признаците на ушна зараза при децата да се одобряват за алергия?

Децата са много по-податливи на ушни инфекции и по тази причина от време на време могат да бъдат комплицирани с алергия. Те могат да изпитват признаци като болки в ушите, нервност, тресчица и проблеми със съня. Тези признаци могат да се припокриват с общите признаци при алергия, като запушен нос, кихане и сърбеж. Консултацията със експерт и назначение на проучване за алергии може да помогне за установяване на точната причина, с цел да се обезпечи и съответно лекуване.

Могат ли алергиите да причинят екстра струпване на ушна тиня?

Въпреки, че алергиите предизвикват най-вече инфектиране и струпване на течност, те могат също по този начин индиректно да допринесат за увеличение на производството на ушна тиня. В отговор на възпалението, породено от алергиите, организмът може да създава повече церумен, с цел да отбрани ушния канал. Това може да докара до струпване на ушна тиня, която, в случай че не се почиства вярно, може да ускори чувството за цялост и дискомфорт в ухото. Важно е ушите да се почистват деликатно и да се заобикаля избутването по-дълбоко във вътрешността, което може да докара до задръстване и спомагателен дискомфорт. Такова задръстване може да сътвори идеална среда за развиване на бактерии, което от своя страна усилва риска от ушна зараза. Важно е да се означи, че несъразмерното разчистване на ушите може да ги лиши от естественото им омазняване, което води до прекалено изсушаване и раздразнение в ушния канал.

Какви алергени могат да доведат до болки в ушите?

Има огромно многообразие от алергени, които могат да доведат до болки в ушите. Поленът от дървета, треви и бурени е постоянно срещан алерген, който може да провокира алергична реакция, водеща до инфектиране и струпване на течност в синусите и ушните канали. Праховите акари, пърхотът от домашни любимци и спорите на плесените и плесен са други постоянно срещани алергени, които могат да провокират сходни реакции.

В България има високо количество полени през пролетния и есенния сезон, което може да изостри признаците на алергия и да докара до болки в ушите. Освен това праховите акари и пърхота от домашни любимци могат да бъдат целогодишен проблем, изключително в случай че живеете с домашни любимци или във влажна среда, благоприятстваща развиването на плесени.

Алергията и ушните инфекции

Според изследване, оповестено в The Journal of Allergy and Clinical Immunology, съществува забележителна връзка сред алергиите и инфекциите на междинното ухо, изключително при децата. Изследването демонстрира, че алергиите могат да допринесат за развиването на хронични и повтарящи се инфекции на междинното ухо, като предизвикват дисфункция на Евстахиевата тръба и предизвикват растежа на бактериите. 

Съветът на експертите е при първите подозрения за алергии да се посети експерт и да се създадат нужните проби а алергени, с цел да се приложи вярно лекуване още от началото, като по този метод се избегне хронифицирането на казуса. Много хора подценяват тази връзка или не са осведомени въобще за нея. 

Обикновено, в случай че имаме алергия към нещо, то евентуално няма да е единственото, към което реагираме. Затова експертите нормално насочват пациентите  към за проучване за алергии. Предимството му пред някой елементарен тест за алергии е, че това е най-всеобхватния и бърз тест досега, с който можем да проверим съвсем 300 алергена едновременно.
 

Намиране на облекчение: Как да лекуваме болката в ухото, породена от алергия

Първата стъпка е да се разпознават и заобикалят алергените, които я провокират. Това може да включва оставане на закрито в дните с висок брой полени, потребление на пречистватели на въздуха за понижаване на алергените в пространствата или елиминиране на плесените и мухъла в къщи.

Лекарствата за алергия, които се продават без рецепта, като антихистамини и деконгестанти, могат да оказват помощ за понижаване на алергичната реакция и облекчение на признаците. Назалните кортикостероидни спрейове също могат дейно да понижат възпалението и натрупването на течност в синусите и ушните канали.

Когато болките в ушите не престават макар тези ограничения или в случай че ушните инфекции са чести, може да се наложи да потърсите здравна помощ за назначение на самостоятелна терапия и проучвания. Медицинските експерти ще извършат тест за алергии, с цел да разпознава характерни алергени, и може да предложи имунотерапия - дълготрайно решение, което включва постоянни инжекции или таблетки за последователно понижаване на чувствителността на организма към алергените.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР