Боливия разпъна небесносиньо знаме с дължина 196,5 км, за да

...
Боливия разпъна небесносиньо знаме с дължина 196,5 км, за да
Коментари Харесай

Боливия си иска океана

Боливия разпъна небесносиньо знаме с дължина 196,5 км, с цел да притегли вниманието към своята акция за възобновяване на излаза си на Тихия океан, който изгубва от Чили пред 19-ит век, съобщи Reuters, като си базира на локални медии.

Около 17 000 военнослужещи и 4000 служители на реда участваха в оформянето на най-дългото знаме в света по пътя сред град Ла Пас (седалище на правителството) и Оруро. Хиляди боливийци се отзоваха на апела на президента Ево Моралес да се включват в акцията.



"Това знаме, най-дългото в света, е живо удостоверение за решимостта ни да сложим завършек на ситуацията да сме без изход на море, което продължава повече от столетие ", написа в Тwitter Моралес

На 19 март Международният съд в Хага ще прегледа иск на Боливия, която желае да получи достъп до океана от Чили.

Боливия е лишена от излаза си на океана, откакто дружно с Перу губи Тихоокеанската война от 1879-1883 с Чили. На Боливия е отнета територия от 120 000 кв. км, в това число 400 км крайбрежна линия. Мирно съглашение от 1904 година дефинира сегашните граници сред Боливия, Чили и Перу.





Боливия е изгубила излаза си на море, само че поддържа собствен флот и желае кулоар до океана, с цел да усили износа си на природен газ и потребни изкопаеми.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР