Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че

...
Боли ви глава, отваряте шкафа с лекарствата и виждате, че
Коментари Харесай

Безопасно ли е да пиете лекарство след срока му на годност?

Боли ви глава, отваряте шкафа с медикаментите и виждате, че срокът на валидност на болкоуспокояващото е минал. Можете ли въпреки всичко да си вземете хапче?
Според публикация в Insider това, че датата е отминала, не значи автоматизирано, че медикаментът е към този момент негоден. Фармацевтът и представител на фармацевтичната браншова организация в Съединени американски щати Винсънт Хартзел обаче прецизира, че след периода медикаментите стартират да работят по-слабо.
" Извършените изследвания върху медикамента са годни до посочената на опаковката дата. След нея той не става отровен (макар че има и такива редки примери), само че не е толкоз ефикасен, колкото преди ", споделя той.
Когато става въпрос за вещества, които се инжектират (да кажем инсулин), или за капки за очи, датата демонстрира и докога те са стерилни т.е надали различен патоген им е подействал.
Самият Хартзел поучава клиентите си да изхвърлят медикаментите след приключването на годността. " Ако вършиме тежка реакция и това е единственото лекарство на разположение, можете да го вземете. Но при неспешни случаи е, несъмнено, по-добре да употребявате лекарства в валидност ", акцентира той.
За да съхранявате медикаментите си вярно, би трябвало да ги държите в мрачно, изсъхнало и хладно място. В банята не е доста уместно поради влагата.
Ако се чудите дали да пиете лекарство, което е с изминал период на валидност или този период ще настъпи скоро, консултирайте се с фармацевт!
източник: Expert.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР