Болградският архив навърши 75 години на 8 януари. Това е

...
Болградският архив навърши 75 години на 8 януари. Това е
Коментари Харесай

Болградският архив навърши 75 години

Болградският списък навърши 75 години на 8 януари. Това е първият списък, основан в Болград, чиято история е тясно обвързвана с Бесарабия и с живота на бесарабските българи. 

За историята на основаването и реформирането на архива, неговото значение, както и за популацията в региона, осведомят на уеб страницата си от Болградския общински съвет.

Началото на организацията на архивното дело в Болградски регион стартира със основаването през юли 1940 година на Акерманския регионален исторически  архив и мрежата от районни архиви на тогавашната Измаилска област. Преди Втората международна война в архива са съсредоточени доста документи на някогашната царска Русия и румънските окупационни управляващи. Когато стартира войната, документалните материали от архива не са евакуирани. Годините на две окупации нанасят големи вреди на архивните материали. След освобождението на Измаилска област от немско-румънските окупатори през септември 1944 година, той възобновява своята активност и тогава се назовава Държавен списък на Измаилска област.

За датата на основаването на самия списък в Болградски регион се смята тази на първата сесия на Болградския областен съвет на 8 януари 1948 година Тогава е определен изпълнителният комитет на съвета и са утвърдени 13 отдела към него.

Основната функционалност на институцията е концентрацията на архивните документи и обезпечаването на тяхното предпазване. През 1995 година, към този момент в самостоятелна Украйна, архивът е конструкция към Болградската районна държавна администрация. Значителна част от документите тогава са трансферирани в Измаилския списък, където се съхраняват и до през днешния ден на адрес: гр. Измаил, ул. Савицки, 67.

След уедряването на Болградски регион, вследствие на административно-териториалната промяна,  през 2021 година към Болградския списък са образувани отдели в Арциз и Тарутино. 

Важна част от активността на институцията е основаването на трудов списък в Болградски регион. В предприятията и стопанствата там се натрупват огромен брой документи. Основен дял от тях са свързани с персоналните каузи на хората (заповеди, трудови контракти, персонални досиета на чиновници, информация за заплати и др.). Тези документи са със период на предпазване от 75 години и са изключително значими за популацията при пенсиониране и установяване на разнообразни типове компенсации. Затова в архива се обръща нараснало внимание за тяхното запазване. За тази цел, през октомври 2003 година, в Болградски регион е основан " Трудов списък " към архивния отдел на Болградската районна  държавна администрация.

От 2008 година  архивът е изместен в нова постройка с обща повърхност от 85 кв.м. От 1 януари 2022 година трудовият списък е структурно звено към Болградския общински съвет. 

В Болградски регион е непокътната  системата на архивната институция, в която освен се съхраняват архивни документи, само че и се попълнят фондовете с нови приходи и нова информация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР