Боледуването от Омикрон е по-леко, но ваксинираните с Janssen и

...
Боледуването от Омикрон е по-леко, но ваксинираните с Janssen и
Коментари Харесай

Доц. Иван Иванов: Ваксинираните с Janssen и AstraZeneca са с нулева защита срещу Омикрон

Боледуването от Омикрон е по-леко, само че имунизираните с Janssen и AstraZeneca с с нулева отбрана против този вид на ковид. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR доцент Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни паразитни заболявания.

" Доказано е, че Омикрон се кара по-леко. Двете дози с Pfizer, Moderna и AstraZeneca съвсем не пазят от наново заразяване. Janssen и AstraZeneca имат 0% успеваемост против заразяване с Омикрон. Pfizer има 30% успеваемост с 2 дози , а бустерът има 75%. Може да чакаме от 5 до 10 хиляди случая на ден. Зависи по какъв начин популацията ще подходи към имунизацията. " - разяснява специалистът в предаването " Денят ON AIR ".

Запитан за какво хора с бустерна доза също се разболяват, той уточни, че въпреки всичко остава % от популацията с неустойчивост на заразяване след третата доза, само че няма случаи, които да стигат до болница.

" Най-висок имунитет имат хората, които са преболедували COVID-19 и са с цялостен имунизационен статус. Те имат съвсем 95% отбрана против Омикрон. Ако антителата ни са продуцирани от ваксини, то тогава не може да считаме, че сме предпазени. Само от преболедуване също не е задоволително висок имунитетът. Важно е да се направи ваксина след преболедуване. " - акцентира доцент Иванов.

По думите му, всеобщите случаи у нас към момента не са от Омикрон, а от Делта разновидността.

" Все още няма място за суматоха. Анализираме няколкостотин съмнителни проби, които ще обявим при започване на другата седмица. " - добави той.

Според началника на Националната референтна лаборатория, в случай че се съди по опита на другите страни, то в края на януари и началото на февруари може да чакаме внезапно повишаване на случаите на ковид поради Омикрон.

Той разяснява и изказванията на китайски учени, че Омикрон се е появил от съзнателно инфектирана мишка . Иван Иванов уточни, че има случаи с други вируси, при които животно е изиграло ролята на еволюционно ходило за вируса.

" Факт е, че най-близкородствените вируси до Омикрон са циркулирали в Южна Африка най-малко година преди този вирус. Би могло на локално равнище да е циркулирал в животните. COVID-19 надали ще изчезне скоро, тъй като е много публикуван в животинската популация. Постоянно ще има трансмисия от животни към хора. В някакъв миг вирусът ще стане ендемичен - ще има обособени райони, в които ще се следи по-често. " - предвижда ученият.

По думите му, предстоящите хапчета може много бързо да повлияят разпространяването на вируса, само че първоначално ще бъдат доста скъпи. Доц. Иванов означи, че е значимо лечението да стартира през първите 3 дни. Според него, медикаментът " Ремдесивир " продължава да бъде ефикасен.

" Повечето от създадените антитела нямат огромна успеваемост против Омикрон. Дизайнът е към сектор, който към този момент е мутирал. Назалните ваксини още са в доста ранен етап. Биха били доста ефикасни, в случай че усилват имунитета в лигавицата. " - сподели още събеседникът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР