Божков: Център се създаде спонтанно, срещу Бойко и Шиши!

...
Васил Божков и Дарин Дросев, национално движение Център, - Илиана
Коментари Харесай

Васил Божков и Дарин Дросев, национално движение Център, - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 29.02.2024 г.

Илиана Беновска: Здравейте, г-н Божков, Беновска! Желая Ви успех!

Васил Божков: Благодаря!

Илиана Беновска: Като изкорените „Бойко и Шиши“, както се изразихте, какво ще засадите на тяхно място? Това е първи въпрос! Втори въпрос, кратко, кое е най-важното нещо? Изреждат се много неща за политики в България, които трябва да се усъвършенстват, реформират! Но кой е най-важното, принципното, жалона, около който ще се навърже всичко? Защото отново се чуват думи като промяна, реформи, тази лексика вече ни омръзна! И не на последно място, как ще се отървете от делата срещу Вас? Кога според Вас, аз съм юрист, питам Ви прогнозно как го виждате като финал накрая? Благодаря!

Васил Божков: Може ли да уточните последния въпрос, делата срещу мен какво как виждам? Не разбирам!

Илиана Беновска: Те така могат да Ви държат на „къса верижка“, много добре знаете, имате юристи в екипа! Могат да Ви държат на „къса верижка“ много дълго време. Отлагане на заседания, извънредни претърсвания! Нали разбирате, тази игра сте я играли, позната Ви е!

Васил Божков: Делата срещу мен въобще не ме притесняват! Всички видове мерки могат да траят 8 месеца. Те изтичат след 2 месеца. Могат пак да ми сложат мерки и за заведат някакви други дела.

Илиана Беновска: Това имам предвид!

Васил Божков: Но мен няма какво да ме притеснява! Когато не си направил нищо, какво може да те притеснява? Аз затова се прибрах съвсем спокойно в България! Затова не се договарям с никой! Аз нямам какво да отговарям. Нямам извършено престъпление или нарушение, за да отговарям и да се разбирам с който и да е! А първите два въпроса вече ги забравих, бихте ли били така добри да задавате само по един въпрос!

Илиана Беновска: Като изкорените „Шиши и Бойко“ какво ще засадите? Това е първи въпрос. И вторият въпрос е каква ще бъде основната Ви политическа теза, около която всички политики ще конституирате?

Васил Божков: Не знам защо ме питате мен! Ние сме гражданско движение, имаме много хора. Ето, попитайте председателя или някой друг!

Илиана Беновска: Ами да отговори!

Васил Божков: Аз не съм едноличен ръководител. Както чухте аз съм инициатор за създаването!

Илиана Беновска: Добре, но все пак Вие сте ги избрали, Вие сте ги събрали тези хора!

Васил Божков: Аз не съм ги избрал! Сами са се събрали! Много граждани са недоволни. Много искат това да го има. Те се събират тук. Тук бяха една малка част, просто няма къде да ги съберем!

Илиана Беновска: Тоест те дойдоха сами при Вас?

Васил Божков: Аз съм ги събирал, къде, в ареста?

Илиана Беновска: Дойдоха при Вас сами ли?

Васил Божков: Сами дойдоха, къде да ги викам? Това е гражданско движение, то се е образувало само. Аз съм инициатор, дайте да направим. Не съм избирал никой, те са избирали! Така че попитайте ги тях за нещо, какво ще градят, каква политика ще провеждат! Моето виждане е, че не може нищо да се гради, докато тези двамата са в политиката! Оттук нататък можем да си гледаме идеологическите различия, кой е за Русия, кой е за Америка. Ние реално не сме за никой, ние сме за България! После ще спорим. Сега трябва да махнем непреодолимата преграда „Бойко и Шиши“! Иначе нищо не можем да направим и този въпрос става безсмислен, ако не ги махнем! Това е!

Илиана Беновска: Добре, ако искате отговорете!

Дарин Дросев: Да, разбира се! Г-жо Беновска, благодаря Ви за важния въпрос и за възможността да отговоря! Първо искам да кажа, че в самия Ви въпрос се съдържа една фундаментална грешка. По линията на правенето на безкритична връзка между онова, което досега сме виждали като манталитет, като подход по линията на образуването на организации, и това, което прави г-н Божков. Това, което правим ние с г-н Божков, е партньорство. Нашето обединение е партньорско обединение, в което няма проксита, няма пирамиди, а има равноправни личности, организации, които искат да се включат активно в изграждането на един адекватен, демократичен, прозрачен капацитет на онези, които досега ни се представят като незаинтересовани. Те не са незаинтересовани. Те са потискани! Това е моя отговор. На нашата маса винаги има свободни столове, на които да седнат всички желаещи. Тоест да не правим безкритична връзка между онова, което Бойко Борисов и Пеевски досега са сътворили и онова, което сега се случва. Ние предлагаме качествено нов тип подход към българската политика с ясно залегнала линия по отношение на развитието на независим, демократичен граждански сектор. Позволете ми да ви дам един пример какво означава независим граждански сектор с моя опит! Създаване на независими организации на завършили студенти. Организации, които не са инсталирани и създадени от самите университети, а възпитаници на университети, които правят организация и след това имат претенциите да участват в студентския живот и по този начин да контролират. Това е прозрачност и демократичност! Това са съвременните ценности!

Илиана Беновска: Политическия ви жалон с една дума? Много стана дълго! Политическия ви жалон?

Дарин Дросев: Веднага Ви отговарям! На този етап е неуместно да говорим за политически жалон, при положение, че на този етап ние сме заявена гражданска организация. Когато развием програмата си докрай, а ние по тази програма работим в момента изключително активно с доста сериозни екипи, със съответния капацитет, ще Ви поканим специално на следващо събитие и ще Ви обявим жалон!

Васил Божков: С медиите, аз съм за свобода на медиите! Затова, като премахнем мафията, която ги потиска и ги ограничава, ще има свобода! Както виждате големите медии не издържаха, отидоха си! Няма ги на пресконференцията!

Дарин Дросев: По отношение на работата с медиите, както знаете това е фундамента! Публичния дискурс се формира точно в тези взаимоотношения. Само че в момента в медийното пространство има един изключително тежък симптом. Една непрозрачност, която идва разбира се в резултат на всичко онова, което наричаме преход, тази доста удобна идеология преход, че са се формирали определи елити, анализаторски елити, на постоянно поканените! А къде сме другите? Защо сме неизвестни лица? Защото никой не ни кани! И ние оттук нататък първата стъпка, която ще направим, за да осъществим ефективна работа с медиите, такава, каквато тя би трябвало да бъде, е първо да пробием през този непрогледен мрак. И тогава вече ще има реален плурализъм в медийното пространство! С вашата активна помощ, разбира се! Вие ще предоставите вашите съгледвачи да проверите къде всъщност има хора, които имат капацитета да говорят и да не са постоянните грантаджии, които се появяват по медиите! Това е моя лична мисия и аз Ви обещавам, че ще се боря за това!

Илиана Беновска: Една забележка – всичко опира до пари!

Дарин Дросев: Нека с общи усилия да направим така, че да спре да бъде така!

Васил Божков: Ние сме за идеите, пари няма!

Илиана Беновска: Няма?

Васил Божков: Няма пари! Не може ли да се работи за идеите? До какви пари опира?

Илиана Беновска: С колко килограма идеи да го пратя да си купи обувки на детето?

Васил Божков: Нали всички взимате заплати, горе-долу еднакви!

Илиана Беновска: Кои? Държавните медии са на бюджет! Частните сами си ги изкарваме!

Васил Божков: Добре, изкарвайте повече! Канете ни повече и ще изкарвате повече! Ще ви гледат повече, ще имате повече реклама! От нас ли зависят парите на медиите?

Илиана Беновска: Сега ще започнат да ви канят големите повече и вие пак там ще наливате!

Васил Божков: На кой даваме?

Илиана Беновска: На големите медии!

Васил Божков: Ние им даваме?

Илиана Беновска: Не, когато започнат да ви канят!

Васил Божков: Да!

Илиана Беновска: Е?

Васил Божков: Нищо!

Илиана Беновска: И големите пак добруват!

Васил Божков: Ами те затова са големи, защото изкарват повече пари! На това въпросче или въпрос на пари аз не съм съгласен!

Дарин Дросев: Може ли само, ако ми позволи г-н Божков, да продължа, тъй като въпроса е наистина важен! Нека да отговоря аз, като едно продължение, малко по-алтернативно на този Ваш въпрос! Ако продължаваме да търпим този нисък жизнен стандарт, няма как парите на журналистите, на всички медии да бъдат достатъчни за един достоен живот, какъвто всички вие и ние заслужаваме! Така че Ви приканвам, присъединете се към нашето движение, подкрепете ни и всичко ще бъде наред!

Илиана Беновска: И по въпроса за медиите последно от мен, Беновска! Г-н Божков и г-н Дросев, каня Ви в събота, кой ще се реши пръв при мен да дойде? Започваме с поканите, г-н Божков!

Васил Божков: Това са лични въпроси, няма да влизаме!

Илиана Беновска: Как да са лични, това са обществени медийни въпроси!

Васил Божков: Поканете ни и ние ще решим, официално, има пиар!

Илиана Беновска: Ето, каня Ви официално!

Васил Божков: Не, нарушавате реда!

Илиана Беновска: Как че го нарушавам?

Васил Божков: Ето ги пиарите вляво, вдясно!

Илиана Беновска: Тя пиарката е достатъчно опитна, аз наистина говоря сериозно!

Васил Божков: Уточнете се с тях, кога, време, кога и как? Сега покана няма да приема! Това е пак провокация! Кой ще дойде? Аз няма да дойда! Ако така ме каните, ако спазите реда може и да дойда!

Илиана Беновска: Аз ще го спазя! Аз го обявявам, за да покажа добронамереността, да бъдете отразявани, да бъдете изследвани!

Васил Божков: Знам! Аз винаги съм държал на реда! Дайте да спазваме реда!

Илиана Беновска: Окей, започвам по реда и чакам отговор по реда! Благодаря!

Васил Божков: Моля!

Дарин Дросев: Удоволствието ще бъде наше да Ви гостуваме, но все пак нека да преминем по надлежния ред!

Илиана Беновска: Съгласна!

Васил Божков: Нали! И идваме!

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР