Божидар Танев е роден на 17 март 2005 г. в

...
Божидар Танев е роден на 17 март 2005 г. в
Коментари Харесай

Български талант от Нидерландия: Искам да играя за България на европейско и световно първенство, възхищавам се на Стоичков и Бербатов

Божидар Танев е роден на 17 март 2005 година в град Чирпан. Той е едвам на два месеца, когато неговото семейство взема решение да се реалокира в Нидерландия и по-конкретно в град Ротердам. Там още на 7-годишна възраст заиграва в локална школа, а шест години по-късно се причислява към академията на най-стария клуб в страната – Спарта Ротердам. След тригодишен престой там следва прекосяване в Дордрехт, където все още е съществена част от отбора до 21 години. Подвизава се главно като ляв бек, като тренира постоянно и с първия отбор. През предишния сезон Танев прави всекидневен дебют за мъжкия тим на Дордрехт и има вяра, че скоро ще получи късмет да направи това и в мач за състезание. В изявление за Gong.bg чирпанецът споделя, че се надява на повиквателна за българския народен тим и разкри огромната си фантазия – да играе на европейско и международно състезание с екипа на България.

-Здравей, Божидар! В началото на нашия диалог те апелирам да ни разкажеш малко повече за теб и твоето семейство.

-Здравей! Казвам се Божидар Танев и съм на 18 години. Роден съм в град Чирпан, България, където са израснали и моите родители. Моят татко преди е бил добър футболист, само че се е контузил и по тази причина е трябвало да спре. Майка ми също обича доста спорта и мога да кажа, че имам спортно семейство. Когато съм бил на 2 месеца, ние сме се преместили в град Ротердам, Нидерландия. Мога да се опиша като непринудено и умерено момче, което обича да тренира и отвън футболния терен. Моето семейство поддържа всяко решение, което аз върша и аз съм доста признателен за това.

-Как се появи твоята обич към футбола?

-Като дете обичах да играя футбол на открито всеки ден след учебно заведение без значение от това дали беше студено или топло. Често гледах видеа с Роналдиньо и Меси и по този начин се влюбих във футбола.

-Какъв е твоят футболен път досега?

-Започнах на 7-годишна възраст в аматьорския клуб Спартаан 20. Шест години по-късно се реалокирах в Спарта Ротердам, които са професионален клуб. Там играх футбол 3 години и по-късно прекосих в Дордрехт, които също са професионален клуб, където играя и сега.

-Това е вторият ти сезон с Дордрехт. Как се чувстваш в клуба и за какво се причисли? Какво също по този начин можеш да ни разкажеш за него?

-Чувствам се добре в Дордрехт. Атмосферата е приятна и към мен има положителни треньори, които желаят да ме създадат по-добър. Можех да отида в други професионални клубове, само че избрах Дордрехт, тъй като считам, че това беше най-хубавата ми алтернатива тогава.

-Виждам, че играеш главно като ляв бек. Смяташ ли, че това е твоята най-силна позиция и харесва ли ти да играеш на други позиции на терена?

-Обичам да играя като ляв бек, тъй като можеш, както доста да атакуваш, по този начин и да се защитаваш доста. Аз съм добър в това, считам се за мултифункционален състезател. Мога да играя на съвсем всяка позиция, в случай че е належащо, само че избирам ляв бек или уинг-бек.

-Имал ли си към този момент опцията да тренираш с първия отбор? Оптимист ли си, че ще бъдеш извикан за непрекъснато в първия отбор този сезон или пък другия?

-Често упражнявам с първия тим. През ноември 2022 година беше моят всекидневен дебют за Дордрехт против ФК Айндховен. Уверен съм, че ще направя формалния си дебют за клуба през тази година.

-Кои съгласно теб са твоите мощни страни като футболист? Кои са слабостите ти, върху които би трябвало да работиш повече и които да подобриш?

-Силните ми страни са интуицията ми, успокоение, дрибъл, центриране, дарба да търча и да се надигравам 1 на 1 в офанзива и отбрана. Относно слабостите – желая да бъда по-силен и по-широк, работя към този момент върху това с треньорите си. Искам да бъда и по-добър във въздуха, както и да употребявам повече десния си крайник.

-Кой е твоят обичан футболен клуб в Нидерландия и подкрепяш ли други клубове отвън страната?

-В Нидерландия поддържам ПСВ Айндховен, а от задграничните съм почитател на Барселона и Манчестър Сити.

-Кой беше твоят футболен кумир, когато беше по-малък? Кой е твоят обичан футболист в този момент, който следваш и се опитваш да копираш и да се учиш от него?

-Когато бях дребен, постоянно гледах Роналдиньо, Марсело, Меси. В момента проследявам Кансело и мисля, че мога да науча доста от него.

-Когато помислиш за български футбол и български футболисти, кои имена ти идват мислено първо?

-Когато помисля за български футбол, се сещам за Стоичков и Бербатов. Възхищавам им се, тъй като те също са българи и желая някой ден да бъда задоволително добър, с цел да бъда сравняван с български митове като тях.

-Ти имаш правото да играеш за България. Ако получиш покана, би ли се отзовал?

-Ако получа покана за националния тим на България, за мен ще бъде чест да имам опцията да играя за моята страна и да направя гордо моето семейство.

-Някой от България свързвал ли се е с теб по отношение на опцията да играеш за страната?

-Никой до момента не го е правил, само че чакам с неспокойствие.

-Какви са фантазиите и задачите, които искаш да постигнеш във футболната си кариера?

-Моите фантазии във футбола са да играя на европейско и международно състезание с България, както и да печеля Шампионската лига. Относно задачите – сега желая да направя дебюта си за Дордрехт колкото се може по-скоро и да натрупам опит в професионалния футбол.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР