Божидар Саръбоюков, който бе отличен за , каза, че основната

...
Божидар Саръбоюков, който бе отличен за , каза, че основната
Коментари Харесай

Божидар Саръбоюков си постави за цел участие на Олимпийските игри и ново лично постижение

Божидар Саръбоюков, който бе отличен за, сподели, че главната му цел за идния сезон е присъединяване на Олимпийските игри.

Младият лекоатлет от Харманли, който през предходната година завоюва сребро от европейското състезание за юноши и девойки в Йерусалим в скока на дължина с персонално достижение от 8,22 метра, призна, че с треньора му Димитър Карамфилов са работили върху смяна на техниката. Той се надява, че това ще му донесе още по-големи триумфи през новия сезон.

" Това самопризнание за мен е доста значимо, тъй като предходната година си го бях сложил за цел. Трябваше да покажа почтени резултати и почтени класирания, което се случи. Надявам се и през други години да съумявам да реализира сходни достижения, с цел да давам мотиви да получавам сходни награди. Това самопризнание, отвън пистата, е също толкоз мотивиращо, колкото и положителните резултати ", сподели Саръбоюков.

Състезателят в скока на дължина заключи подготвителния си развой през миналата година.

" През зимата на предходната година в действителност чаках да реализира мощни резултати. Чувствах се доста добре, направих отлична подготовка с треньора ми. Но лятото се случиха неща, които единствено аз и треньорът ми знаем, които ме стопираха. През цялото лято нещата вървяха зле, само че на европейското, ненадейно за мен, нещата се получиха и това доста ме радва. Тези резултати ми костват всичко. Аз от 13 години спортувам и всеки ден е едно и също. Каквото и да споделят спортистите, от време на време тренировките доскучават, само че задачите са преди всичко. Когато човек гони цели, не би трябвало нищо да го стопира. Няма значение дали му е скучно, дали е изтощен или контузен, просто стискаш зъби и правиш нужното ", добави той.

Лекоатлетът показа и задачите си за актуалната година.

" Целите ми са ориентирани главно към летния сезон - за европейското и за Олимпийските игри в Париж. Сега за зимата желая просто да видя по какъв начин ще потегли, тъй като аз самият не си знам още силите. Ако зимният сезон тръгне добре, цел може да ми стане и международното състезание в зала, само че за него нормативът е с един сантиметър по-голям от този за Олимпиадата. Вече три месеца съм на размер, упражнявам двуразово. В събота ми следва първото съревнование за сезона - шампионатът " Академик " в зала " Фестивална ". Гледам да разпусна за него, само че към момента не съм в оптимална форма. Тази година предприехме огромен риск с треньора ми с решението да скачам с двойна ножица. Някои скачачи цялостен живот не съумяват да овладеят тази техника. Рискът е доста огромен и към този момент не може да се каже дали това ще ми донесе повече позитиви или негативи. Надявам се обаче този риск да е сполучлив. Няма връщане обратно. Винаги пъдя оптимални цели, по този начин ще щом предходната година съм скочил над осем метра, задачата в този момент е скачам даже повече и да подобря персоналния си резултат. Засега желая да затвърдя скоковете на осем метра, а по-късно ще пъдя и огромните цели. Олимпийският норматив е 8,27 метра, през лятото не ми стигнаха пет сантиметра за него, само че в този момент желая да покажа, че мога да го покрия ", изясни най-хубавият български спортист за отминалата година.

Тинейджърът е окуражен да се класира за край на Олимпийските игри.

" До края на годината за мен най-важната цел е да мога да направя старт на Олимпийските игри и в случай че не мога да се боря за орден, тъй като това е доста висока летва, то най-малко да се класирам за край ", приключи 19-годишният гений.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР