Богосъобразно е човек да прощава - грехове, дългове, данъци, ни

...
Богосъобразно е човек да прощава - грехове, дългове, данъци, ни
Коментари Харесай

А справедливо ли е да плащаме данъците на попове и имами с мерцедеси и ролекси?

Богосъобразно е човек да прости - грехове, задължения, налози, ни учат мъдри книги. Обаче пък са прави и тези ядосани жители, които възроптават в обществените мрежи, че някои попове и имами джиткат с мерцедеси и други скъпи лимузини, кичат се с ролекси и впрочем скъпарски аксесоари, безспирно показват бляскав метод на живот. Но не заплащат налози за парцели и тези средства ще бъдат взети от общата ни хазна, от всички нас. Как ли ще огледа Господ, на който се кланят, на тази неправда?

С измененията в закона на първо четене предходната седмица депутатите взеха решение да опростят насъбраните задължения на вероизповеданията, писа към този момент „ Новини.бг.”.

Според данни на Министерството на финансите шест вероизповедания у нас имат задължения за 8.267 млн. лв.. От тях най-вече - над 8,2 млн. лв. са на Главното мюфтийство. Това е, меко казано, много изненадваща вест.

Не единствено, тъй като в мрежата изобилстват снимки на основния мюфтия, слизащ от мерцедеса си. А и тъй като е обществена загадка, че сред Главното мюфтийство и богатеещият авангард на Движение за права и свободи има топла, доста топла връзка. Защо тогава богаташите от придвижването не оказват помощ на своите духовни крепители и водачи? По свидетелства на Осман Октай и други маргинали, от дълго време „ отлюспили” се от придвижването, изборът на духовници не минава без политическата интервенция на Движение за права и свободи. Тук разясня тях, защото са най-големи длъжници и ще им плащаме масрафа ние, данъкоплатците. Без оглед на това кой за кого е дал своя вот и дали е склонен с този масраф.

Оказа се, че мюфтийството, което се жалва от беднотия, разполага с близо 4 700 парцела, които дава чартърен. По самопризнание на самия Главен мюфтия в Кърджали да вземем за пример са вземали парите от вакъфските парцели, без да заплащат налози за тях. Регионът е прочут също по този начин и като „ бастион” на Движение за права и свободи.

Със закона се предлага записаните по Закона вероизповедания да се освободят еднократно от заплащане на неплатените към 31 декември 2018 година обществени вземания, с главниците, лихвите и разноските по тях.

Извадка от стенограмата на съвещанието в петък сочи: „ От държавната дотация, предопределена за други регистрирани в страната вероизповедания, към 31.12.2015 година са разпределени и усвоени 80 хиляди лева за ремонт и строителство на молитвени домове на осем вероизповедания: евангелистка, методистка, епископална черква, еврейски център „ Хабат Любавич”, българско Дзен общество „ Кен Дзен Шо”, Будистка общественост в България, Божия черква в България, Съюз на църквите на адвентистите от седмия ден, черква на Бога, Съюз на евангелистки съборни църкви”.

В собствен коментар по тематиката в обществената мрежа политологът Огнян Минчев написа: „ Отпускането на годишна дотация за БПЦ и за основното мюфтийство от страна на страната, въпреки и стимулирано със значими причини от народен интерес, е непозволена от гл. точка на конституцията привилегия за две от множеството вероизповедания в България. Този закон се приема макар, че в Европа, а и в други страни има одобрени форми на държавно финансиране на вероизповеданията, които са ефикасни и не нарушават равната отдалеченост на страната от всички религиозни деноминации”.

По тематиката може да се написа още доста и дълго, само че по-важно е да се прецезира добре от тези, в чиито ръце сме поверили да разпределят заслужено държавните разходи. Защото, Библията ни учи, че „ Бог е вездесъщ”.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР