Богдан Пипев - Прошек е гласът на града в рубриката

...
Богдан Пипев - Прошек е гласът на града в рубриката
Коментари Харесай

Гласът на града: Богдан Пипев - Прошек

Богдан Пипев - Прошек е гласът на града в рубриката ни тази седмица. Той е внук на единият от братята Прошек, чиято статуя беше открита в София през седмицата във вторник и от този момент се радва на извънреден интерес измежду столичани и гостите на града.

София

Позитивният откривателски дух, който носят братя Прошек като строители на нова България и пионери на българската промишленост, живее и у техния внук Богдан. Още от дете той е заставен да се бори с несгодите, които му основава етикета: Враг на народа.
Богдан Пипев - Прошек: " Това, което аз си припомням като дете към този момент, беше интервалът на национализация. Един ден дядо ми дойде у дома и сподели Ние нямаме повече фабрика - аз бях 5-6 годишен. "
Семейството е изселено от София, а цялата им благосъстоятелност е отнета. Благодарение на майката, която е известна актриса от Операта, децата се връщат вкъщи. Богдан приключва Консерваторията и свири с оркестъра на Йорданка Христова.

Отново поради потеклото си не може да пътува в чужбина - нито на Изток по турнета, нито на Запад - в Германия при брачната половинка му. Помага му тогавашният западногермански външен министър Ханс Дитрих Геншер.
Богдан Пипев - Прошек: " Дойде в България и на една конференция с него се срещнахме персонално и той тогава ми стисна ръката и ми сподели: " Боби, аз ще те измъкна отсам ", тъкмо това му бяха думите. "
20 години Богдан живее в Германия, където съумява да осъществя музикална кариера като артист и саксофонист. През 2002 се връща у нас, с цел да види какво е останало от фамилното завещание и намира бирената фабрика в руини. Според него музей на Прошек на мястото на фабриката не би било положително решение.

Богдан Пипев - Прошек:

" Музей какво е - една празна постройка, не ми се коства. Сега въпреки всичко това нещо действа, има живот. На мен това повече ми подхожда. "

Паметникът на Братята Прошек се намира на пред репликата на Старата бирена фабрика, която слага началото на пивоварната промишленост в България. Според внука им тяхното дело би трябвало да откри място в учебниците по история. Богдан има упоритостта да възвърне и част от фамилния бизнес - пивоварството.

Богдан Пипев - Прошек:

" Решихме да произвеждаме фактически бира по истинската рецепта на братята Прошек, по остаряла чешка традиция, и към този момент имаме 5000 бутилки. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР