Богатството на Марк Зукърбърг нараства по-бързо отколкото на всеки друг

...
Богатството на Марк Зукърбърг нараства по-бързо отколкото на всеки друг
Коментари Харесай

Зукърбърг изпревари Безос и вече е вторият най-богат човек в света


Богатството на Марк Зукърбърг нараства по-бързо в сравнение с всеки различен в Топ 500 на предприемачите (снимка: Mark Zuckerberg / Facebook)

Марк Зукърбърг, основният изпълнителен шеф на Meta (компанията зад Фейсбук и Instagram) към този момент е вторият най-богат човек в света, откакто изпревари Джеф Безос, някогашния CEO и президент на колоса в онлайн търговията Amazon.

Нетното положение на Зукърбърг доближи 206,2 милиарда $ в четвъртък, съгласно показателя на милиардерите на Блумбърг, надминавайки благосъстоянието от 205,1 милиарда $ на Безос, заяви CNBC. Съоснователят на Фейсбук в този момент изостава единствено от шефа на Tesla Илон Мъск с почти 50 милиарда $, съгласно показателя.

С дял от 13% в Meta, Зукърбърг е нараснал чистото си положение със 78 милиарда $ от началото на годината, повече от който и да е различен член на 500-те най-богати хора, следени от показателя на Блумбърг.

Акциите на Meta затвориха на рекордно високо равнище от $582,77 в четвъртък, което съставлява почти 68% скок от началото на януари, когато акциите на компанията се търгуваха за $346,29.

Изкачването на Зукърбърг до второто място в показателя акцентира по какъв начин персоналното му благосъстояние се е нараснало дружно с ентусиазма на вложителите по отношение на възходящите облаги на колоса в обществените медии тази година.

През 2024 година Уолстрийт непрестанно приветства Meta, защото компанията непрекъснато регистрира тримесечни облаги, които надминават прогнозите на анализаторите. През юли Meta заяви, че продажбите ѝ през второто тримесечие са нарастнали с 22% до 39,07 милиарда $, отбелязвайки четвърто следващо тримесечие на растеж на приходите, надхвърлящ 20%.

Meta уточни големите си вложения в изкуствен интелект като причина за растежа на продажбите си, подобрявайки успеваемостта на своята платформа за онлайн реклама. Системата за онлайн рекламиране на компанията претърпя огромен крах през 2021 година, когато Apple вкара актуализация на поверителността на iOS, която отслаби способността ѝ да наблюдава потребителите в мрежата.

През февруари 2022 година Meta разгласи, че измененията в поверителността ще ѝ костват 10 милиарда $ доходи. В края на същата годината Зукърбърг вкара главен проект за редуциране на разноските, който продължи през 2023 година и в последна сметка докара до загуба на работните места на 21 000 чиновници, или почти една четвърт от работната мощ на компанията.

Инвеститорите реагираха позитивно на съкращаването на разноските на Meta, до момента в който онлайн рекламният бизнес на компанията стартира да се възвръща и беше подсилен от огромните акции за цифрови реклами от обвързваните с Китай търговци на дребно Temu и Shien.

Докато Meta продължи да харчи милиарди долари за технологии за виртуална и разширена действителност, нужни за поддържане на футуристичната идея на метавселената, вложителите станаха по-толерантни към вложенията, стига главният рекламен бизнес на компанията да остане здрав.

Миналата седмица Meta показа своите очила с разширена действителност Orion AR, които събраха позитивни мнения от хората, които тестваха прототипа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР