Богатият украински елит е обхванат от паника след новината, че

...
Богатият украински елит е обхванат от паника след новината, че
Коментари Харесай

Твърдение: Елитът в Украйна е пипнал коронавирус в луксозен курорт - сега ще се лекува при бедняците

Богатият украински хайлайф е обзет от суматоха след новината, че няколко негови представители пипнали ковид в едно от своите обичани места – курортът Куршавел. За това споделя журналистът Стефан Сиоан в швейцарското издание Le Temps.
Украински политици, високопоставени служители, предприемачи, звезди и съдии се върнали вкъщи си с донесен ковид. Депутатът Сергей Шахов предал вируса на свои сътрудници, създавайки по този метод " клъстер " в Радата и породил параноя във върха на държавната власт.
За станалото оповестява още на 2 април изданието " Новое время ". Журналистката Кристина Бердинских свързала първите обществени случаи на COVID-19 при украинските публични дейци с Куршавел. " При нас това е традиция на 8 март: най-богатите руснаци и украинци да го означават в Куршавел – изяснява тя. – Интересно е, че те разделят пространството и времето: руснаците се намират там от 1 до 10 март, а украинците – от 7 до 15 март ". Съответно, украинци и руснаци се засичат сред 7 и 10 март.
" Тези киевски и московски каймаци на обществото прелестно се познават взаимно, седят в луксозни заведения за хранене и честват чак до сутринта ", продължава журналистката. Любимо място на украинците е терасата на чист въздух с меню от 900 виновност. " Много източници настояват, че точно тази претъпкана тераса е станала хранителна среда за вируса ", написа Кристина Бердинских.
Съществува и друга версия. Според думите на основния информативен източник за журналистическото следствие (украински олигарх), разпространяването на вируса евентуално е ускорено през нощта на 8 март в обичания клуб на руснаците и украинците: единствено там им разрешават да танцуват върху масите, веейки знаме и с бутилка " Дом Периньон " в ръка. " Същата вечер там всичко било като при борба. Хората безусловно седели един връз различен ", споделя журналистката.
" Аз отидох със аероплан до Швейцария, а по-късно наех кола до Куршавел, с цел да прекарам там сантиментално почивните дни със брачната половинка си ", признал Сергей Шахов. След завръщането си в Киев той се заел с работа в Народното събрание, стискал ръце и приветствал новия министър председател. След това обаче се разболял. " Шахов е провокирал верижна реакция, заразявайки още двама депутати, които на собствен ред заразили съседите си на депутатските банки ", отбелязва журналистката Бердинских.
Хоспитализирана е и арбитър от Стопанския съд в Киев. Заболели чиновници и от администрацията в Харков и Запорожие.
Една известна певица се съгласила да показа информация, само че по-късно дала " заден ход ": съгласно думите на други хора, нейният брачен партньор, създател на най-голямата в Украйна мрежа от фитнес клубове, също болен от COVID-19. Те видели в Куршавел и Андрей Богдан, началник на президентската администрация до този януари. Тестването посочило, че при него няма ковид, за което той неотложно съобщил в обществените мрежи.
Въпреки това Радата се потопила в параноя, твърди Кристина Бердинских: " Мнозина депутати минали в полуизолация и желаят да си създадат тест " Журналистката не повярвала на очите си, когато на изключителното съвещание на 30 март всички депутати се появили с маски и ръкавици.
Неколцина от почивалите в Куршавел си създали тест в частна клиника, която удостоверила 13 случая, твърди журналистката. Нейният шеф бил уверен, че е разкрил " куршавелския клъстер " и съобщил на управляващите. На 30 март в Радата е осъществен обиск от спецслужбите, у които зародили съмнения за укриване на случаи за заразяване.
На частните лечебни заведения в Украйна било неразрешено да лекуват заболели от COVID-19 и намиращата се покрай държавния квартал държавна болница се стяга за напор от пациенти. Там обаче почнали да се приготвят " VIP покои " с лични медицински сестри и водачи, заяви Bihus.info. Наложило се да се намесва персонално президентът Владимир Зеленски: " Никакви разкош покои за " членове на Централен комитет " няма да има там. Нито за един политик или предприемач в държавните и общински лечебни заведения няма да има по-добри условия, в сравнение с за елементарните украинци. Вие ще се намирате тъкмо в тези покои и в тези лечебни заведения, които построихте за 28 година в тази страна. Възможно е тогава да разберете какво е да нямате опция да се лекувате в Швейцария или в Израел ", споделил той с подигравка.
" Милиардери политици и съдии най-после ще видят в какъв крах се намира държавната медицина: по-рано не им се постановяваше да се лекуват в държавни лечебни заведения. Този път не им се размина ", написа Кристина Бердинских.
Границите на Украйна са затворени още предходната седмица. Официалният брой инфектирани е над 1300, само че съгласно доктор от Киев това е " съществено занижено и би трябвало да се умножи по 200 или 300 ". Основният удар на ковид в Украйна се чака в края на април.
Още: " 8 украински депутати с ковид "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР