Богатият на енергия Азербайджан заяви, че износът му на газ

...
Богатият на енергия Азербайджан заяви, че износът му на газ
Коментари Харесай

Азербайджан: Доставяме с 30% повече газ на Европа

Богатият на сила Азербайджан съобщи, че износът му на газ за Европа е с нарастване от 30% през тази година, на фона на опитите на Европейския съюз да понижи зависимостта си от съветския газ, съобщи БГНЕС.

Европа, която е мощно подвластна от съветските доставки, упрекна Москва, че употребява силата като геополитическо оръжие.

Днес министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов съобщи, че за осемте месеца на тази година страната муе " доставил на Европа 7,3 милиарда куб. м природен газ ".

" Общият размер на доставките (на естествен газ) за Европа през 2022 година ще възлезе на 12 милиарда куб. м " - 31-процентно нарастване спрямо 2021 година ", съобщи той в Twitter.

Той заяви също по този начин за близо 10%увеличение на добива на природен газ, който през интервала януари-август 2022 година е достигнал 30,6 милиарда куб. м.

В сряда ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен предложи държавите-членки да договорят таван на цените на газа, внасян от Русия.

Руският президент Владимир Путин даде обещание да отреже всички страни, които постановат ценови тавани върху износа на нефт и газ.

През юли Европейски Съюз и Азербайджан се споразумяха да удвоят вноса на газ от Азербайджан през идващите няколко години. Споразумението планува и разширение на Южния газов кулоар, минаващ през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция - " до 20 милиарда куб. м годишно в границите на няколко години ".

През май водачите на Европейски Съюз се споразумяха да спрат вноса на по-голямата част от съветския нефт до края на годината като част от невижданите наказания, които постановиха на Москва поради нашествието в Украйна. Но блокът отсрочи безапелационната възбрана на съветския газ, който през 2021 година възлизаше на 155 милиарда куб. м - близо 40% от потребностите на Европейски Съюз.

Русия към този момент стартира да понижава доставките си на газ, с цел да попречи на страните от Европейски Съюз да попълнят запасите си, което накара Европейската комисия да приготви " проект за понижаване на търсенето на газ ", с цел да се оправи със идната зима.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР