Богатите придвижват парите си из света, избягвайки данъци и криейки

...
Богатите придвижват парите си из света, избягвайки данъци и криейки
Коментари Харесай

Парадайз пейпърс - какво означава това за обикновения човек

Богатите придвижват парите си из света, заобикаляйки налози и криейки връзките си с правни компании, които изготвят за тях ловки финансови покупко-продажби. Това разкри новото следствие " Парадайз пейпърс " на Международния консорциум за журналистически следствия (ICIJ), който пусна преди време " Панамските документи ".

" Парадайз пейпърс " - разкрития за милиарди на политици в офшорки

" Парадайз пейпърс "  се появява след 18-месечна работа на 381 публицисти от 96 медии, след които " Зюддойче цайтунг ", " Гардиън ", " Ню Йорк таймс ", Би Би Си. 

Разкритията показват по какъв начин богати и известни лица по света ръководят парите си, без да пропущат никой, в това число английската кралица Елизабет II, и околните до президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Анализът се базира на над 113,4 млн. файла. Какво значи той за елементарния човек по света?

Списание Quartz предлага отговор онлайн. 

Панамските документи " свидетелстват за възходящото неравноправие сред хората , показват те. 

За елементарния човек резултатите от " Парадайз пейпърс " върху действителния му живот са сложни за схващане, по тази причина е обикновено той да се запита по какъв начин това го визира, разясняват създателите.

В дълготраен проект разкритията може да значат, че държавните управления ще могат да събират повече налози от богатите, в сравнение с по-рано, тъй като доста от огласените документи демонстрират хитрите трикове, посредством които милионерите са управлявали парите си, с цел да не заплащат налози. 

Но това не е главната причина, заради която елементарният човек би трябвало да го е грижа за тези пробиви. 

За същинската причина да следим и да се вълнуваме какво ще се случи след това в международната офшорна империя, може да се обърнем към Джон Доу. Това е псевдоним на индивида, който нарушава мълчанието и споделя, че е пуснал секретната информация. По думите му, направил го е, тъй като е бил угрижен за " неравенството на приходите " и " е схванал задоволително за тяхното наличие, с цел да осъзнае мащаба на несправедливостта, която документите разказват ". 

Това, което Доу разказва, е наричано от специалисти разликата сред " буквата на закона " и " духът на закона " . Според буквата на закона огромна част от активността на офшорните правни компании е легална. Но по този начин ли е в духа на закона? Правово ли е това, с което тези компании се занимават? Справедливо ли е? 

Според Доу, позволяването на богатите да заобикалят налози е срещу духа на закона.

Как стартира всичко?

Тези " божествен убежища " за парите и пътищата, които водят до убежищата, са основани заради исторически аргументи. През 70-те години офшорните направления са били използвани за укриване на персоналните пари от корумпирани държавни управления или за помагане на банки да придвижват пари, с цел да ръководят съмненията във валутните нива. Но с помощта на високоплатени умни юристи, офшорните направления в този момент се употребяват за злоупотреби и укриване на налози.

Доу има вяра, че богатите, които могат да си разрешат да пазят себе си, употребявайки тези пътища, правят " нередности ". 

Ето за какво нас елементарните жители би трябвало да ни е грижа за офшорната империя. Ако става въпрос за право, решението по какъв начин да се оправим със засегнатите би било по-лесно. Може би бихме могли да ги надигнем пред интернационален конгрес, който държи виновни нарушителите, да вземем за пример. Но, вместо това, по-големият въпрос е за честността. И решението му е доста по-сложно. 

На политическо равнище организации като Организацията за икономическо сътрудничество и раз от известно време работят за повишение на прозрачността и размяната на информация сред страните. Ако, или когато това бъде необятно признато, то може да помогне да се оправим с един от най-големите проблеми на офшорния свят - анонимността.

Един метод богатите да употребяват офшорните направления е да крият връзките си с хитрите вложения. " Парадайз пейпърс " разкрива как съветското държавно управление си е подсигурило вложения във Фейсбук и Twitter, да вземем за пример - посредством милиардера Юри Милнер. От друга страна спектърът, оголен от " Панама пейпърс ", демонстрира по какъв начин офшорните правни компании са могли да употребяват кухи компании, с цел да финансират тероризъм. 

Но с цел да бъдат приспособени прогресивните политики, жителите ще би трябвало да подсигурят свои представители да работят и те би трябвало да обмислят въпроса, когато избират своите последващи публични представители, или  политиците

Политическият напън може да сътвори реакция към разкритията. Пример е Швейцария, която одобри политики за спонтанна обмяна на информация по-рано тази година. 

Въпреки някои от тези начинания, като практиките, прилагани от ОИСР, стартирани след 2000 година, едвам след удара на рецесията през 2008 година самодейностите се снабдиха с цялостна мощ. Започна се с придвижването " Окупирай Уолстрийт " в Съединени американски щати. Правителствата бяха принудени да премислят къде корпоративната корист се развива и по какъв начин тя поврежда тяхната дарба за деяние. Това им наложи да си проправят път за работа по реформирането на офшорните империи. 

Чувството за неправда (ние си плащаме налозите, други, богати - не) може да е субективно, само че товарът да се реши какво е заслужено и какво не тежи на всички ни. 

Ние сме решаващите. Както " Панама- ", по този начин и " Парадайз пейпърс " са инжекции с добър тайминг. Те носят мотивация за нас, елементарните жители, да решим какво мислим, че е вярно. И щом го създадем, ние би трябвало да действаме.

Без политически напън, " Парадайз пейпърс " ще бъде единствено едно знамение за три дни, обобщава Quartz. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР