Богатите отново върнаха парите си в банките, показват данните на

...
Богатите отново върнаха парите си в банките, показват данните на
Коментари Харесай

Богатите връщат парите си в банките

Богатите още веднъж върнаха парите си в банките, демонстрират данните на Българска народна банка към юли. През второто тримесечие влоговете с над 1 милион лв. в тях се усилиха с 20 и по този начин „ огромните сметки “ към този момент са 1042 броя. В тях, богатите спестители държат приблизително по 5,9 млн. лева За съпоставяне, през предишното тримесечие милионерските депозити понижиха с 30.

Причините за завърналия се интерес към депозитите е анулацията на таксите за тях, което стартира от два месеца. А също и оповестеното от ЕЦБ увеличение на лихвите, което стартира и у нас, в началото от няколко по-малки банки.

Очакванията са нарастването на лихвите и намаляването на разноските по ръководството на спестяванията да усили действителната рентабилност, която от половин година бе негативна, главно поради високата инфлация.

Най-бързо порастват сметките, в които има сред 100 и 200 хиляди лева – за година със 17,7% до 81 хиляди броя, регистрират от централната банка. Доста по-бавни са темповете, с които се усилват помалките депозити- сред 50 и 100 хиляди лева с 11%, и тези с сред 500 и 1 млн. лева с 9,7%.

Продължават да понижават депозитните сметки със суми до 10 хиляди лева в тях, като през 2021 година имаше спад при влоговете със суми от 2,5 хиляди до 5 хиляди лева Обяснението е, че инфлацията принуждава хората с дребни спестявания да ги употребяват за настоящи потребности, вместо да губят рентабилност.

Така, макар увеличението на милионерските сметки, общият им брой е намалял с 330 хиляди до 8,8 млн. броя. В подмяна на това обаче, общата сума на поверените за ръководство на банките пари пораства – за тримесечие с 3,85 милиарда лева до 67,6 милиарда лева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР