Богатите испанци изглеждат по-малко богати тази година. Сумата от големите

...
Богатите испанци изглеждат по-малко богати тази година. Сумата от големите
Коментари Харесай

Амансио Ортега остава номер 1 сред 100-те най-богати испанци

Богатите испанци наподобяват по-малко богати тази година. Сумата от огромните испански благосъстояния претърпява спад в активите до 143 млрд. евро, което е 7% по-малко от 2021 година, или приблизително с по 286 301 евро дневно по-малко. Спад, породен от спора в Украйна, идната криза и нейния резултат върху суровините и силата, рестриктивните мерки във веригите за доставки, инфлацията, в допълнение към намесата на Европейската централна банка, повишаваща лихвените проценти, наред с други фактори. Това демонстрират данните на Forbes Spain, който показва ново издание на листата на 100-те най-богати испанци. Класацията анализира освен благосъстоянието, само че и метода, по който богатите хора в Испания ръководят своите активи, и учи пазарната стойност на техните компании, недвижимите им парцели, първокласните им парцели и тяхната ликвидност, предава . 

Основателят и най-големият акционер на Inditex (една от най-големите компании за разпространяване на мода в света) Амансио Ортега, най-голямата му щерка и втори по величина акционер в групата Сандра Ортега, президентът на Ferrovial (един от международните водачи в строителството, ръководството и поддръжката на превоза и градската инфраструктура) Рафаел дел Пино и Калво-Сотело, президентът на Mercadona (испанска верига супермаркети) Хуан Родж, и президента на испанската банка Abanca Хуан Карлос Ескотет водят в тази ранглиста, където дружно съставляват съвсем половината (48,6%) от общото положение с общо 69,3 млрд. евро.

В рамките на първите 10 огромни благосъстояния се откроява възходът на президента на групата Iberostar Мигел Флукса Росело, чието положение се удвои до 2,7 млрд. евро и се издига с 14 позиции - от 22-ра до 8-ма позиция благодарение на еволюцията на хотелската група.

Лидерството на Амансио Ортега остава устойчиво, макар по-лошите резултати от предходната година, със положение от 53,5 млрд. евро, което се равнява на сумата на 27-те испанци, които го следват в листата (53,8 млрд. евро).

След него се подрежда щерка му Сандра Ортега - единствената жена измежду първите пет в листата - чието положение е намаляло с 14% по отношение на предходната година, достигайки 5,4 млрд. евро, съгласно данните на Forbes Spain.

От своя страна първите пет позиции в класацията остават същите като предходната година. Като оригиналност, Хуан Карлос Ескотет е единственият от първите пет, чиито активи са се нараснали с 18% заради подобрението с 6,6% на годишния оборот на банката Abanca през първата половина на годината и заемите за дребните и междинни предприятия и независимо заетите лица с 35% повече от равнищата преди Covid-19, до 1,5 милиарда евро.

Списъкът за 2021 година се добавя от Хозефа и Асумпта Сера - мажоритарни акционери на застрахователната компания Catalana Occidente, Адолф Утор - председател и максимален акционер на корабната компания Baleària, Луис и Аурелия Карула Фонт - собственици на Agrolimen (Испанска група, профилирана в потребителски артикули, с водещи марки в бранша на храните за хора и животни) и компанията Gallina Blanca, Кармен Ибара и фамилията, притежатели на Onchena, Хуан Хосе Идалго, притежател на Globalia (първата туристическа испанска група) с 300 милиона евро, и накрая Марк, Антонио, Даниел и Мариан Пуиг Гуаш от групата Puig с 275 милиона евро.

Най-силен растеж за годината означиха Кармен и Луис Риу Гюел, притежатели и основни изпълнителни шефове на Riu Hotels & Resorts, които се изкачиха от 91-во на 45-о място, откакто удвоиха положението си от 300 милиона евро на 650 милиона евро.

От своя страна най-звездното влизане в листата е това на Фернандо Ромеро, основен изпълнителен шеф на EiDF, който е подложен непосредствено на 34-та позиция заради преоценката на неговата компания за възобновима сила на фондовия пазар.

Тази година описът съдържа 19 корпорации със приблизително благосъстояние от 400 милиона евро, добавяйки общо 7,5 милиарда евро. Сред новостите се откроява в допълнение към включването на Фернандо Ромеро от Primitiva Renedo дружно с Долорес и Хосефа Ортега, акционери на Inditex; братята Жозеп, Оскар и Меритсел Вал - собственици на групата за месо Vall Companys; и Джоан Фонт, президент на групата супермаркети Bon Preu.

В това издание туризмът е секторът, който още веднъж се появява най-вече в листата с общо 5,1 млрд. евро, или със 145% повече от 2021 година След като рестриктивните мерки на пандемията отпаднаха, директорите на главните испански хотелски вериги са видели по какъв начин положението им се е нараснало, основно заради увеличението на националния и интернационалния туризъм. В този смисъл Симон Педро Барсело, съпрезидент на хотелската група Barceló, се завръща в листата на Forbes, класирайки се на 61-во място поради подобряването на оценките на туризма от вложителите и техните резултати.

Разликата сред половете измежду богатите е лесна за количествено установяване, макар че измерването на публичното самопризнание е по-сложно. Ето за какво, като оригиналност, Forbes Spain разгласява за първи път листата на 75-те най-богати дами в Испания, подредба, която включва 34 имена, които не участват в 100-те.

Богатството на всички членове в този лист възлиза на 37,4 милиарда евро, което съставлява приблизително по 500 милиона на човек. Тези данни контрастират със положението на 75-те най-богати мъже, които прибавят по 116,4 милиарда евро или по 1,5 милиарда евро за всеки един. Това е три пъти повече от междинното благосъстояние на дамите. Ако се изключи Амансио Ортега, чието положение е 53,5 милиарда евро и е на светлинни години от останалите, идващите 75 милионери дават общ брой от 63,1 милиарда евро, т.е. приблизително по 840 милиона евро на човек.

По райони, Мадридската общественост е районът, който способства с най-вече насъбрано благосъстояние измежду дамите мултимилионери в класацията с 10,9 милиарда евро сред 16-те положения, които способства в листата. Следва Каталуния с повече богати дами (16 души) от Мадрид, само че прибавя едвам 8 млрд. евро.

Мадрид и Андалусия, които се ангажират с премахването на налога върху благосъстоянието и наследството за родственици от първа степен, имат огромно благосъстояние в класацията. Първата е общността, която има най-вече локални поданици (общо 35 души) с насъбрано благосъстояние от 35,9 млрд. евро, до момента в който Андалусия, която също организира нападателна фискална политика, има две огромни наследници на обща стойност 950 милиона евро.

Каталуния е вторият най-богат район (29 души), със приблизително благосъстояние от 605 милиона евро. Следват я Галисия, Балеарските острови и Валенсианската общественост във връзка с насъбраното благосъстояние. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР